Željeli ste pronaći partnera za Valentinovo putem Facebook Datinga? Ne i u Europi

Treba istaknuti kako irski regulator trenutno ima otvoreno čak 11 istraga vezanih uz Facebook, od čega se dvije odnose na WhatsApp i jedna na Instagram.

Martina Čizmić | 13.02.2020. / 16:04

Ilustracija Facebook Dating (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Facebookova usluga Facebook Dating trebala je u Europi u velikom stilu biti predstavljena na samo Valentinovo. No, stanovnici EU ipak neće moći pronaći srodnu dušu za Valentinovo putem Facebookove usluge. Barem ne ove godine.

Kako su priopćili iz irske regulatorne agencije zadužene za zaštitu privatnosti podataka, Facebook nije na vrijeme predao sve potrebne dokumente kojima bi dokazao da poštuje sve europske zakone.

Ilustracija Facebook Dating (Foto: Getty Images) Facebook će vam pomoći pronaći ljubav vašeg života?

Podsjetimo, Facebook Dating lansiran je sredinom 2018. u SAD-u i funkcionira slično kao poznate aplikacije Tinder i OKCupid. Koristi mrežu prijatelja svakog korisnika kako bi mu omogućio da stvori svoju listu simpatija, a ako i dotična simpatija stavi tog korisnika na listu, Facebook bi im omogućio da započnu flertovanje.

No, europska direktiva GDPR mogla bi ubiti bilo kakvu romantiku Facebook Datinga. Naime, irski regulator postavio je Facebooku pitanje o tome kako planira zaštititi osobne podatke svojih korisnika, ako za potrebe Datinga mora spajati podatke iz različitih izvora i aplikacija.

Problem je što Facebook irskom regulatoru nije pojasnio kako će koristiti podatke niti kako će se pobrinuti da se prilikom korištenja usluge ne krše europski zakoni o zaštiti podataka.

Na kraju su bili prisiljeni odustati od lansiranja usluge na Valentinovo. Prema posljednjim informacijama, Facebook i dalje planira ponuditi korisnicima u Europi Facebook Dating, ali nešto kasnije.

Inače, treba istaknuti kako irski regulator trenutno ima otvoreno čak 11 istraga vezanih uz Facebook, od čega se dvije odnose na WhatsApp i jedna na Instagram.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti