'Željezna lady' od koje strahuju velike svjetske korporacije!

Nakon što je preuzela dužnost europske povjerenice za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager odlučila se obračunati s dvije velike korporacije – Googleom i Gazpromom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2015. / 08:51

'Željezna lady' od koje strahuju velike svjetske korporacije!

Istraga Europske unije protiv Googlea trajala je godinama te je nedavno napokon rezultirala optužnicom protiv ovog internetskog diva. Google je optužen za iskorištavanje svoje dominantne pozicije na tržištu tražilica te da je u rezultatima pretraživanja favorizirao linkove na svoje proizvode u odnosu na proizvode konkurentskih kompanija. Prije optužbe, bivši europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia tri je puta pokušao postići nagodbu s Googleom, u čemu nije uspio, ali tada je na scenu stupila njegova nasljednica Margrethe Vestager koja je u samo pola godine nakon što je preuzela dužnost odlučila pokazati Googleu da s njom nema šale.

Poručila im je da, ako žele poslovati na europskom tržištu, moraju poštovati europska pravila, a s obzirom da nisu poštivali ta pravila, prijeti im kazna veća od šest milijardi dolara. Osim Googlea, Vestager je zaprijetila i još jednoj velikoj kompaniji – Gazpromu kojem također prijeti potencijalno velika kazna zbog nametanja nepoštenih cijena plina. Kako komentiraju brojni mediji, njen je prethodnik oklijevao s optužbama protiv Gazproma (protiv kojeg istraga traje još od 2011.) zbog europske ovisnosti o ruskom plinu, ali i zbog trenutne situacije u Ukrajini, no Vestager se na to nije obazirala, već samo želi raditi svoj posao, odnosno u slučaju da netko krši pravila, ona će ih kazniti, bez obzira na trenutnu političku situaciju i potencijalne probleme koje bi takva odluka mogla izazvati.

Najvrjedniji svjetski brand je…

Kako bi dokazala Googleovo iskorištavanje monopolističke pozicije, ona se fokusirala na e-trgovinu jer ako korisnici na Googleu pretražuju najjeftiniji laptop, a Googleovi algoritmi im ne prikazuju najjeftiniju opciju, tu dolazi do problema, dok je u slučaju samog pretraživanja teže zaključiti koja je informacija koju Google prikazuje na prvoj stranici tražilice važnija. Vestager je u politici od svoje 21. godine, a prije preuzimanja dužnosti europske povjerenice za zaštitu tržišnog natjecanja, bila je ministrica gospodarstva u Danskoj. Zbog svoje odlučnosti u rješavanju problema (što je najbolje dokazala borbom protiv Googlea i Gazproma), prozvana je danskom 'Željeznom lady' i neustrašivim borcem protiv korporacija.

Upravo se ona smatra glavnom inspiracijom danske političke serije Borgen u kojoj je prikazana političarka koja, iako dolazi iz male stranke, postaje premijerka, a posebno je zanimljiv njen hobi te 'Željezna lady' uživa u pletenju slonića koje često plete tijekom sastanaka s najmoćnijim ljudima Europe. Na Timesu su je prozvali 'europskom korporativnom policajkom' koja predstavlja istinske europske vrijednosti – 'svi smo stvoreni slobodni i jednaki, imamo ista prava i zaslužujemo poštovanje', rekla je Vestager u intervjuu za Times i dodala kako i potrošači i vlasnici kompanija trebaju znati da postoji netko tko se bori za njihova prava i tko će, u slučaju da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti, kao npr. u slučaju Googlea, ispitati situaciju i donijeti odluke s kojima će ispraviti te stvari.

'Razumna računala': Ovo je sljedeći veliki korak na području umjetne inteligencije

Svi kolege i novinari opisuju je kao strogu i poštenu osobu i političarku koja se zaista bori za pravednost i europske vrijednosti, a mnogi ističu i činjenicu da dolazi iz zemlje s najmanjom razinom korupcije na svijetu. Kako bi samo jedna ovakva političarka dobro došla Hrvatskoj…

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti