Žestoki napad na Google: Uništavaju konkurenciju, a zarađuju milijarde praćenjem naših digitalnih života

Čak 38 saveznih država podiglo je skupno tužbu protiv Googlea u kojoj se tvrdi da kompanija iskorištava svoju dominaciju za uništenje konkurentskih tvrtki, proizvoda i servisa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.12.2020. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je više kritika protiv velikih tehnoloških kompanija za koje bi jedan od potencijalnih scenarija budućnosti mogao biti “razbijanje” na više manjih tvrtki koje neće imati toliko moć i skoro pa monopolistički utjecaj kakav danas imaju Google, Amazon i Facebook. Takve kritike prate i tužbe na koje je, čini se, Google već navikao tako da vijest o novoj tužbi koja je protiv internetskog giganta podnesena jučer nije nikakvo iznenađenje.

Slika nije dostupna Borba protiv kockanja i alkoholizma: Google najavio novu opciju prilagodbe oglasa

Ovog puta tužbu u SAD-u podnijela je koalicija 38 saveznih država, a u njenom centru jest Googleova tražilica. Naglašava se kako Google, zahvaljujući svojoj moći i dominaciji, izbacuje određene stranice i servise iz svojih rezultata pretraživanja kako bi favorizirao svoje servise, dok podatke drugih kompanija kojima prodaje oglase iskorištava kako bi konkurirao tim istim kompanijama.

Državna odvjetnica iz New Yorka Letitia James u objavi za javnost žestoko je napala Google za koji kaže da je iskoristio svoju dominaciju za iskorištavanje i uništenje konkurencije, pri čemu konstantno prate svaki dio naših digitalnih života, od čega ostvaraju milijarde dolara profita.

Slika nije dostupna Google i Amazon ponovno stradali u Francuskoj: Tehnološki divovi kažnjeni sa 135 milijuna eura

Od Googlea traže prestanak ilegalnih praksi koje koriste na tržištu pretraživanja te uspostavljanje konkurentnog tržišta. Na odgovor iz Googlea nije trebalo dugo čekati te je jedan od njihovih direktora Adam Cohen poručio kako se u tužbi traži potpuni redizajn načina pretraživanja koji bi naštetio poslovanju kompanija koje se više ne bi mogle direktno povezati sa svojim klijentima. Također, uvođenjem traženih promjena Amerikancima bi seoduzelo pravo na pouzdane informacije te će se upravo na ova dva argumenta temeljiti obrana kompanija pred sudom.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti