ZICER u finalu prestižnog natjecanja za promotore poduzetništva

Na razini Hrvatske ove su godine izabrana dva projekta – projekt ZICER-a i Zagrebačke županije - koji se sada natječu uz bok s najboljim projektima za razvoj poduzetništva u Europi.

Martina Čizmić | 11.09.2023. / 12:15

Frane Šesnić (Foto: ZICER)

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) u konkurenciji hrvatskih projekata osvojio je priznanje EPPA 2023 nacionalnog pobjednika što mu omogućava ulazak u finale ovog natjecanjanja. 

EEPA (European Enterprise Promotion Awards/ Europska nagrade za promicanje poduzetništva) je inicijativa koja identificira i prepoznaje najuspješnije promotore poduzetništva i poduzetničkog duha diljem Europe, predstavlja najbolje prakse i politike za razvoj poduzetništva, podiže svjesnost o dodanoj vrijednosti poduzetništva te potiče i nadahnjuje potencijalne poduzetnike. 

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se od 2006. godine od kada je u natjecanju sudjelovalo više od 4.400 prijavljenih projekata. Na razini Hrvatske ove su godine izabrana dva projekta – projekt ZICER-a i Zagrebačke županije - koja se sada natječu uz bok s najboljim projektima za razvoj poduzetništva u Europi. Odluke o finalnim pobjednicima bit će objavljenje 14. studenog 2023. godine u Bilbau u Španjolskoj u okviru Europskog tjedna malih i srednjih poduzeća.

Što je ZICER Startup Value Chain?

ZICER je titulu hrvatskog nacionalnog pobjednika osvojio s projektom ZICER Startup Value Chain - unique and individual approach for each startup lifetime stage kroz koji je predstavio svoj cjelovit pristup razvoju tehnoloških startupova. Naime, ZICER -je vodeći centar podrške poduzetništvu u Gradu Zagrebu i šire. Svojim aktivnostima i programima odgovara na realne potrebe startupova, kroz pomno kreiran lanac vrijednosti, koji prati startupove od najranijih faza – kada je poduzetnički pothvat tek ideja, preko osnivanja tvrtke i razvoja poslovanja, do širenja na globalno tržište. Takva kompletna podrška omogućuje i ubrzava njihov razvoj. ZICER u svome lancu podrške ima poduzetnički centar, poduzetnički inkubator, akceleracijske programe, vrhunske laboratorije, inovativne modele financiranja, edukacije, mentoriranja i savjetovanja te umrežavanje. Trenutačno se u ZICER-u razvija oko 100 tvrtki koje zapošljavaju više od 250 djelatnika.

Kroz svoj inkubator ZICER je do sada za tržište pripremio više od 260 startupova koji izvoze u više od 50 zemalja svijeta, na šest kontinenata. Samo u 2022. godini ZICER-ovi korisnici ostvarili su više od 60 milijuna eura prihoda, a u posljednje tri godine 7,8 milijuna eura investicija. Kroz brojne aktivnosti ZICER gradi poticajan poduzetnički ekosustav surađujući s akademskom zajednicom, partnerskim institucijama, državnim tijelima, agencijama, nevladinim organizacijama, investitorima i svima koji mogu pozitivno doprinijeti razvoju poduzetništva. Zbog toga je razvoj i realizacija inovativnih tehnoloških projekata uz ZICER lakša.

Kroz Startup Factory, prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program, tijekom posljednjih 7 godina su se razvijali startupovi u najranijim fazama (točno 100 razvojnih timova i startupova). Ove godine ZICER pokreće novi Global Growth program te širi podršku i na zrelije startupove koji su spremni za prodor na međunarodna tržišta.

Sretni smo i ponosni na ovo novo priznanje našim naporima u podršci razvoju poduzetništva. Ono što nas najviše veseli i motivira jesu uspjesi startupova koji su u ZICER došli samo s idejom, a nakon naše cjelovite podrške suvereno osvajaju međunarodna tržišta i tako grade ekonomsku održivost svojih projekata. U ZICER-u kontinuirano radimo na uvođenju noviteta za podršku poduzetnicima. Tako ove jeseni krećemo sa sasvim novim Global Growth programom. Kroz njega ćemo zrelije startupove podržati u osvajanju stranih tržišta. Grad Zagreb je za startupove koju uđu u ovaj program osigurao novčani fond od 120.000 eura. Prijave za naše nove akceleracijske programe traju do 1. listopada. Ovim putem pozivam sve tehnološke startupove željne novih izazova i bržeg rasta na prijavu. Ovo je prilika kroz koju će steći znanja i sigurnost i koja će im otvoriti mnoga vrata!, poručio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator akceleracijskih programa Startup Factory i Global Growth.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti