DNK analiza daje uvid u pogrebne rituale Maya

 DNK analizom posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici u ruševinama poznatog majanskog grada Chichén Itzá, u današnjem Meksiku, otkrivena je praksa ritualnog žrtvovanja muške djece, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju,

Hina | 13.06.2024. / 13:43

Majanska civilizacija (Foto: Getty Images)

Međunarodni tim istraživača proveo je dubinsko genetsko istraživanje ostataka 64 djece koja su ritualno pokopana u hramu Chichén Itze između 500. i 900. godine.

Analiza je pokazala da su sva djeca bila muškog spola, starosti između tri i šest godina i da su bila u bliskom srodstvu, uključujući dva para jednojajčanih blizanaca.

Smatra se da su žrtvovani tijekom razdoblja od 500 godina, iako je većina njih pokopana tijekom 200-godišnjeg razdoblja političkog vrhunca Chichén Itze između 800. i 1000. godine, navodi se u istraživanju objavljenom u srijedu u časopisu Nature.

Nalazi ukazuju na povezanost s mitovima Popol Vuh o podrijetlu Maya, svetom tekstu koji prikazuje takozvane blizance heroje, središnje figure u mitologiji Maya koji su pretvoreni u Sunce i Mjesec.

Izgradnja željeznice Maya Train Veliko otkriće meksičkih arheologa: Tijekom gradnje željeznice pronašli su drevnu grobnicu

Ostaci drevne žene žrtvovane u Željeznom dobu Novo istraživanje otkrilo surovu realnost drevnog običaja ritualnog ubojstva na ostacima izmučene žene

Prema meksičkom ministarstvu kulture, ovo je bio prvi put da su blizanci identificirani u pogrebnom kontekstu drevnih Maya.

Koautorica Kathrin Nägele s njemačkog Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju rekla je da je identificiranje dva para jednojajčanih blizanaca iznenađujuće.

Nalazi nam govore da su djeca odabrana u parovima za obredne aktivnosti, rekla je Oana Del Castillo-Chávez, koautorica i istraživačica u Odjelu fizičke antropologije meksičkog centra INAH Yucatán.

Izvještaji s početka 20. stoljeća lažno su popularizirali jezive priče o mladim ženama i djevojkama koje su tamo žrtvovane, rekla je voditeljica grupe na Institutu Max Planck za evolucijsku antropologiju Christina Warinner.

Ovo istraživanje, provedeno kao bliska međunarodna suradnja, preokreće tu priču i otkriva duboke veze između ritualnog žrtvovanja i ciklusa smrti i ponovnog rođenja opisanih u svetim tekstovima Maya.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti