U Kini srpanj zabilježen kao najtopliji mjesec u novijoj povijesti

Neki znanstvenici smatraju kako taj podatak ukazuje na činjenicu da je utjecaj klimatskih promjena na povećanje globalnih temperatura veći nego ikada dosad.

Hina | 01.08.2024. / 13:17

Vrućina u gradu, ilustracija (Foto: Getty Images)

U Kini je zabilježen najtopliji mjesec u modernoj povijesti - bio je to srpanj, izvijestili su kineski državni mediji, dodajući da je to odraz rekordno toplog vremena evidentiranog prošli mjesec u cijelom svijetu. 

Prosječne temperature prošli su mjesec u prosjeku iznosile 23,21 Celzijev stupanj, što je više od 23,17 celzijevaca evidentiranih u srpnju 2017., izvijestila je u četvrtak kineska nacionalna televizijska kuća. 

Najviši je to mjesečni prosjek otkako je zemlja godine 1961. počela prikupljati sveobuhvatne meteorološke podatke. 

Suša, ilustracija Poljoprivrednici na udaru klimatskih promjena, kako se prilagoditi

U svijetu je 22. srpnja zabilježen najtopliji dan u povijesti našeg planeta, s globalnom prosječnom temperaturom koja je dosegnula 17,15 C.

Ovogodišnje rekordno visoke temperature i toplinu neuobičajenima čini to što je, za razliku od 2023. i 2016., klimatski obrazac El Nino, koji pojačava globalne temperature kao posljedica toplijih voda od uobičajenih u istočnom Pacifiku, završio u travnju, ali se temperature nisu spustile.

Neki znanstvenici smatraju kako taj podatak ukazuje na činjenicu da je utjecaj klimatskih promjena na povećanje globalnih temperatura veći nego ikada dosad.

U srpnju je u svim kineskim provincijama evidentirana viša prosječna temperatura nego u istome mjesecu prethodnih godina. Najviše su temperature zabilježene u provincijama Guizhou i Yunnan, a potom i u Hunanu, Jiangxiu i Zhejiangu, objavila je Središnja kineska televizija (CCTV).

Sjeverno more Sjeverno more ruši rekorde: Izmjerena najviša temperatura od početka mjerenja

Danas, 1. kolovoza temperature su i dalje vrlo visoke u delti rijeke Yangtze, a meteorolozi predviđaju da će Šangaj, Nanjing, Hangzhou i ostali glavni gradovi pokrajina biti izloženi visokim temperaturama i sljedećih sedam dana.

U Hangzhouu bi, izvješćuje CCTV, temperature mogle dosegnuti i rekordnu temperaturu višu od 40 Celzijevih stupnjeva. 

Globalno zatopljenje učinilo je vremenske prilike u Kini intenzivnijima i nepredvidljivijima. Druga najveća svjetska ekonomija ove je godine imala i neke od najintenzivnijih oborina u novijoj povijesti, što je potaknulo obilne poplave i klizišta.

U ovogodišnjoj sezoni poplava u Kini je zabilježeno 25 većih poplava velikih rijeka, a to je više nego bilo koje druge godine od 1998. kada se počela voditi evidencija, objavilo je u četvrtak ministarstvo vodnih resursa.

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Znanstvenici upozorili da globalno zagrijavanje ubrzava razinom "bez presedana": Trebaju nam nulte stope emisije stakleničkih plinova

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti