Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg

Slaymanova obitelj odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo.

Hina | 12.05.2024. / 09:46

Transplantacija genetski modificiranog bubrega svinje (Foto: Afp)

Prvi pacijent u svijetu kojemu je transplantiran modificirani svinjski bubreg umro je gotovo dva mjeseca nakon operacije.

Kirurzi u Općoj bolnici u Massachusettsu u ožujku transplantirali su genetski modificirani svinjski bubreg Ricku Slaymanu, 62-godišnjem pacijentu u terminalnoj fazi bolesti bubrega.

Operacija je prekretnica u ksenotransplantaciji - transplantaciji organa ili tkiva  s jedne vrste na drugu - kao potencijalno rješenje za nestašicu organa širom svijeta, rekla je u to vrijeme bolnica.

Slaymanova smrt nije povezana s transplantacijom, priopćila je bolnica u subotu.

Naša obitelj duboko je pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Ricka, no velika nam je utjeha što je inspirirao toliko mnogo ljudi, rekla je njegova obitelj.

Slaymanova obitelj odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo.

Transplantacija genetski modificiranog bubrega svinje Po prvi put čovjeku transplantiran bubreg genetski modificirane svinje

Njihovi iznimni napori u vođenju ksenotransplantacije dali su nam još sedam tjedana s Rickom i uspomene tijekom tog vremena ostat će u našim srcima, rekli su.

Svinjski bubreg bio je genetski modificiran da se uklone štetni svinjski geni i dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima.

Znanstvenici su također deaktivirali svinjske endogene retroviruse u svinjskom donoru kako bi uklonili svaki rizik od infekcije kod ljudi.

Bolnica je objavila da je "duboko ožalošćena" Slaymanovom smrću.

Nemamo naznaka da je to rezultat nedavne transplantacije, rekli su. Gospodin Slaymana zauvijek će ostati svjetionik nade za bezbrojne pacijente širom svijeta i duboko smo zahvalni na njegovom povjerenju i spremnosti za napredak na polju ksenotransplantacije, poručili su.

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti