Znanstvenici došli do neobičnog otkrića: Pronašli su "kukca ubojicu" koji u lovu koristi alat

Upotreba alata kod životinja složen je i rijedak fenomen, posebice kod insekata, stoji u istraživanju znanstvenika.

Martina Čizmić | 08.05.2023. / 08:49

"Kukac ubojica" (Foto: Biology Letters)

Australija je poznata po cijelom nizu životinja koje vas mogu brzo i lako ubiti, no znanstvenici su sad otkrili životinju koja je pravi "ubojica" zbog svojih naprednih vještina.

Kako su naveli u studiji objavljenoj u časopisu Biology Letters, otkrili su novu vrstu kukca, koji se prilikom lova koristi inteligentnim alatom ne bi li bio još uspješniji i smrtonosniji.

"Kukac ubojica", kako ga nazivaju, prije samog lova temeljito se namaže ljepljivom smolom kako bi bio što učinkovitiji u hvatanju plijena. Koliko učinkovitiji? Pa znanstvenici su uhvatili 26 različitih kukaca ubojica i stavili ih u kontrolirane uvjete. Jedna grupa imala je pristup ljepljivoj smoli koja dolazi od posebne vrste trave, druga grupa ostala je bez tog alata. I otkrili su da je grupa koja je koristila smolu bila za četvrtinu uspješnija u lovu na mrave i muhe od one koja je bila gola.

Upotreba alata kod životinja složen je i rijedak fenomen, posebice kod insekata, stoji u istraživanju znanstvenika.

Posebno ih je oduševilo što su primjenu ljepljivog alata primijetili kod svih pripadnika Gorareduvius sp., pa takvo korištenje alata u lovu nazivaju stereotipnim.

"Kukci ubojice" manipulirali su predmetom iz okoliša (smolom) tako što su ga izvukli iz uobičajenog konteksta i nanijeli na svoja tijela stekavši tako selektivnu prednost kroz poboljšano hvatanje plijena, istaknuli su znanstvenici.

Tko zna kakve još vještine kukci skrivaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti