Znanstvenici iznenađeni: Intenzivan lov na nosoroge utjecao je na njihovu genetiku

Znanstvenici se boje da bi ove promjene mogle dodatno naštetiti opstanku nosoroga.

Hina | 08.11.2022. / 08:19

Nosorog, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rogovi nosoroga svih vrsta postupno su se skratili i suzili u posljednjih sto godina, a uzrok tome isključivo je čovjek, odnosno lov, utvrdili su znanstvenici.

Nosorozi su ranije bili trofejni ulov, a od 2007. u porastu je krivolov zbog toga što se u tradicionalnoj azijskoj medicini koriste njihovi rogovi.

Rezultati istraživanja stručnjaka s Cambridgea, objavljeni u časopisu People And Nature, temelje se na analizama fotografija nosoroga u posljednjih 140 godina.

Slika nije dostupna Nakon 40 godina, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika

Znanstvenici vjeruju da učestali lov na nosoroge s većim rogovima znači da su preživjeli oni s manje impresivnim rogovima, a oni sada svoje genetske karakteristike prenose novim generacijama.

Nosorozi su vjerojatno najteži za istraživanje u prirodoslovlju zbog sigurnosnih razloga. I zato smo zbilja uzbuđeni što smo mogli pomoću fotografija dokazati da su im se rogovi s vremenom smanjili, kazao je Oscar Wilson, glavni autor istraživanja.

Nosorozi su rogove razvili s razlogom, neke vrste da dohvate hranu, druge da se obrane od predatora, pa smatramo da bi život s manjim rogovima mogao naštetiti njihovu opstanku, rekao je.

Znanstvenici su izmjerili rogove 80 nosoroga, fotografiranih od 1886. do 2018. godine. Radilo se o pet vrsta nosoroga - bijelom, crnom, indijskom, javanskom i sumatranskom.

Slika nije dostupna Znanost pomaže u spašavanju rijetkih vrsta sjevernog bijelog nosoroga

Proučavali su fotografije nosoroga koje su ubili lovci, uključujući poznatu fotografiju iz 1911. bivšega američkog predsjednika Theodorea Roosevelta iznad crnog nosoroga kojeg je upravo bio usmrtio.

Znanstvenici su mjerili i ostale dijelove tijela nosoroga kako bi se duljina roga mogla točno izmjeriti u proporciji s veličinom tijela.

Nosorozi su ugrožena vrsta. Danas ih je u divljini oko 30.000, a početkom 20. stoljeća bilo ih je pola milijuna. A tri vrste među njima - crni, javanski i sumatranski - na popisu su kritično ugroženih vrsta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti