Znanstvenici misle da su napokon otkrili zašto neki pacijenti, uz COVID-19 dobiju i COVID prste

Dobra je vijest u svemu ovome što je liječenje relativno jednostavno i podrazumijeva lokalnu ili sistemsku primjenu lijekova za smanjenje upale.

Martina Čizmić | 06.10.2021. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Bolest COVID-19 iza sebe ostavlja veoma različite posljedice. I dok neki prođu bez ikakvih trajnih posljedica, drugi se s "dugim COVID-om" bore još mjesecima.

Među posljedicama koje se javljaju su i takozvani "COVID prsti", pojava lezija na koži nožnih prstiju kod bolesnika oboljelih od COVID-19. Prsti pa čak i cijela stopala imaju oštećenja kao da je pacijent dobio ozebline - ljubičastu kožu, otečene prste, crvene pečate koji svrbe. Stanje može biti veoma bolno, zbog osjećaja svrbeža ili pečenja. Nerijetko se pojavljuje i kod bolesnika koji nisu razvili simptome infekcije koronavirusom, što dodatno otežava identifikaciju stanja i liječenje.

Slika nije dostupna Studija otkrila da Pfizerovo cjepivo učinkovito štiti od infekcije i hospitalizacije, ali samo određeno vrijeme

Upravo su se ovim fenomenom pozabavili znanstvenici i, čini se, kako su napokon otkrili što bi mogao biti uzrok takvoj reakciji tijela.

U studiji objavljenoj u British Journal of Dermatology, znanstvenici sa Sveučilišta u Parizu proučavali su 50 slučajeva "COVID prstiju" zabilježenih u Parizu te zaključili kako do lezija dolazi zbog pragresivnog imunološkog odgovora tijela na infekciju.

Na temelju pretraga krvi i biopsija kože, znanstvenici su otkrili kako se u prstima pojavljuje abnormalna razina molekule interferon 1. Ta je molekula ključna u borbi s infekcijama u tijelu jer djeluje kao prva crta obrane i potiče imunološki sustav na akciju.

Slika nije dostupna Domaće istraživanje otkrilo zanimljive podatke: Ovi bolesnici nisu imali teže oblike COVID-a, a i umirali su manje no što su liječnici očekivali

No, u slučaju COVID-19, čini se da molekule ubacuju u veću brzinu i rade prekovremeno, odnosno previše agresivno privlače stanice imunološkog sustava u zahvaćeno područje. To dovodi do oštećenja dijelova tijela u kojima su krvne žile najuže - poput nožnih prstiju. Znanstvenici su otkrili i da se u "COVID prstima" razvijaju antitijela koja napadaju i tijelo, ne samo virus, što dodatno otežava situaciju. 

Dobra je vijest u svemu ovome što je liječenje relativno jednostavno i podrazumijeva lokalnu ili sistemsku primjenu lijekova za smanjenje upale.

Slika nije dostupna Nova studija otkrila koji sastojak Pfizerova i Modernina cjepiva najčešće izaziva alergijske reakcije

Zanimljivo je da su "COVID prsti" zamijećeni već na samom početku pandemije, no s jačanjem delta varijante, barem prema trenutno dostupnim podacima, postaju sve rjeđi. Znanstvenici nisu sigurni zašto. Neki kao razlog spominju cjepiva koja pružaju zaštitu od ozbiljnih oblika COVID-19 i smrti.

izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti