Studija otkrila da Pfizerovo cjepivo učinkovito štiti od infekcije i hospitalizacije, ali samo određeno vrijeme

Treba istaknuti kako je studija otkrila i kako su cjepiva manje učinkovita kod starijih i osoba s komorbitetom, a to bi moglo potaknuti zdravstvene vlasti da odobre davanje dodatne doze cjepiva osobama koje spadaju u rizične kategorije.

Martina Čizmić | 05.10.2021. / 14:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova studija potvrdila je učinkovitost Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19, ali i otkrila da zaštita koju pruža naglo opada nakon šest mjeseci od cijepljenja drugom dozom. Prema rezultatima studije koju je financirao Pfizer, cjepivo smanjuje rizik od hospitalizacije za 90 posto tijekom prvih šest mjeseci od cijepljenja. Ti su rezultati potvrđeni čak i u slučaju infekcije delta varijantom koronavirusa, pa i ako osoba nije primila treću dozu.

Slika nije dostupna Pfizerovo cjepivo stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

No, učinkovitost cjepiva odnosno zaštita od razvoja infekcije opada s vremenom i nakon pet mjeseci ona iznosi samo 47 posto.

U studiji objavljenoj u časopisu Lancet izračunan je postotak potpuno cijepljenih pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 nakon cijepljenja. Analizirani su podaci otprilike 3,4 milijuna ljudi u razdoblju od prosinca 2020. kad je cjepivo postalo dostupno do kolovoza 2021.

Učinkovitost cjepiva protiv delta i drugih varijanti ostala je visoka tijekom studije, što sugerira da cjepivo funkcionira i kad su prisutne druge varijante koronavirusa, prokomentirala je dr. Simone Wildes, stručnjakinja za infektivne bolesti za američku mrežu ABC News.

Treba istaknuti kako je studija otkrila i kako su cjepiva manje učinkovita kod starijih i osoba s komorbitetom, a to bi moglo potaknuti američke zdravstvene vlasti da odobre davanje dodatne doze cjepiva osobama koje spadaju u rizične kategorije.

Slika nije dostupna Nova studija otkrila koji sastojak Pfizerova i Modernina cjepiva najčešće izaziva alergijske reakcije

S obzirom na smanjenje učinkovitosti, bit će ključno da vlasti procijene trebaju li odobriti davanje treće doze kako bi se pomoglo u kontroli širenja delta varijante virusa, pogotovo u svjetlu nadolazeće sezone respiratornih bolesti, istaknula je epidemilologinja Sara Y. Tartof koja je voditeljica Pfizerove studije.

Podaci su u skladu s već ranije objavljenim podacima iz Izraela i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a koji su upozoravali na smanjenu učinkovitost cjepiva kako vrijeme odmiče.

Znastvenici još uvijek nisu sigurni opada li učinkovitost cjepiva i dalje ili se u nekom trenutku zaustavlja i ostaje stabilna. Također, nije jasno koliko se trećom dozom produljuje i povećava učinkovitost cjepiva. Za te će podatke biti potrebna dodatna istraživanja koja će u sve to uključiti i aktualne epidemiološke mjere odnosno njihov nedostatak.

Slika nije dostupna Studija otkrila koliko točno treća doza Pfizerova cjepiva smanjuje rizik od zaraze i teškog oblika bolest

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti