Znanstvenici napravili tetovažu koja će se moći koristiti kao uređaj za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata

Elektronska tinta prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata poput otkucaja srca i glukoze zahvaljujući kojima doktori mogu pratiti pacijente i reagirati na vrijeme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2022. / 14:15

Tetovaža (Foto: Getty Images)

Nosivi uređaji poput pametnih satova i narukvica sve se češće koriste u medicinske svrhe, kao uređaji koji prate otkucaje srca i različite aktivnosti i korisnike mogu upozoriti u slučaju nekakvih anomalija koje bi mogle značiti probleme s radom srca ili drugih zdravstvenih problema. Znanstvenici s južnokorejskog Naprednog instituta za znanost i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeonu također traže način na koji bi tehnologija mogla pomoći ljudima u praćenju zdravstvenog stanja i preventivnim upozorenjima kada se pojave znakovi opasnosti.

Slika nije dostupna Nove generacije Appleova sata mjerit će šećer u krvi i tjelesnu temperaturu

No umjesto pametnih satova, oni to pokušavaju napraviti s posebnim tetovažama korištenjem elektroničke tinte. Kako je za Reuters rekao voditelj projekta Steve Park, tinta je neinvazivna, a napravljena je od čestica na bazi galija, dok ugljikove nanocijevi ukrašene platinom pomažu u provođenju električne energije, osiguravajući istovremeno i trajnost te djeluju kao bioelektrode. Takva tetovaža ne može se skinuti niti trljanjem, što nije moguće samo s tekućim metalom, komentirao je Park.

Tinta koju je razvio njegov tim prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata poput otkucaja srca, glukoze i drugih, zahvaljujući kojima doktori mogu pratiti pacijente i reagirati na vrijeme.

Slika nije dostupna Može li tehnologija pomoći da vratimo svoje psihičko i fizičko zdravlje u ravnotežu?

Za početak, za očitavanje podataka potrebni su posebni biosenzori ili npr. uređaj za EKG koje je potrebno povezati s tom tintom, no znanstvenici već rade na verziji tinte koja bi mogla slati podatke bez takvih senzora. Naime, plan je u nju integrirati bežični čip koji bi direktno komunicirao s eksternim uređajima i senzorima na koje bi slao podatke, a mogli bi se postavljati u kuće “tetoviranih” pacijenata i odmah upozoriti ako očitanja s tinte ukažu na potencijalne zdravstvene probleme.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti