Znanstvenici otkrili da se tijekom Oktoberfesta oslobodi čak tona i pol stakleničkog plina metana

Njemački jesenski festival Oktoberfest impresivan je događaj, a znanstvenici su se pobrinuli i za još jedan impresivan podatak vezan za taj festival piva. Naime, izračunali su da se na festivalu oslobdi deset puta više stakleničkog plina metana nego što se tog plina oslobodi u gradu veličine Bostona.

Branimir Vorša | 28.10.2019. / 14:30

Galerija

Više od šest milijuna posjetitelja godišnje posjećuje njemački München kako bi uživalo u Oktoberfestu, dvotjednom festivalu piva. Tijekom tog perioda posjetitelji pojedu više od 250.000 svinjskih kobasica, pola milijuna pilića te čak sedam milijuna litara piva, dok vode i limunade zajedno popiju tek 1,1 milijun litara.

Znanstvenike je kopkalo i to koliko se tijekom festivala oslobodi "vjetrova", pa su napravili izvješće o tome koje bi trebalo biti objavljeno u znanstvenom časopisu Atmospheric Chemistry and Physics.

Zemlja (Foto: Thinkstock) Što to nagriza ozonski omotač?

Romobil (Foto: AFP) Električni romobili i pivo nisu dobra kombinacija pa im je zabranjen ulaz na Oktoberfest

Da bi otkrili koliko se metana proizvede na najvećem svjetskom folk-festivalu, znanstvenici Tehničkog fakulteta u Münchenu proveli su nekoliko dana uzimajući uzorke zraka na rubnim dijelovima područja na kojem se odvijao festival 2018. godine. Organizatori su im rekli da ne mogu ući na sam festival zbog sigurnosnih razloga.

Kad su analizirali prikupljene podatke, uzeli su u obzir smjer i brzinu vjetra te došli do procjene od tonu i pol oslobođenog metana tijekom čitavog festivala. Izračunali su da se svake sekunde na festivalu oslobodi 6,7 mikrograma metana po kvadratnom metru, što je deset puta više nego što po metru kvadratnom oslobađa primjerice grad Boston u SAD-u.

Ipak, znanstvenici su realni pa su zaključili da ljudski dah i vjetrovi ne mogu proizvesti toliko metana, već da je za većinu odgovorno kuhanje na plin i klimatizacijski uređaji.

No zbog toga što je Oktoberfest toliki proizvođač metana, trebalo bi ga se staviti na budući popis velikih zagađivača okoliša, zaključili su njemački znanstvenici.

Izvor: Science|AAAS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti