Znanstvenici otkrili kako se biljke pripremaju na svijet bez kukaca

Posebno su ugroženi oni kukci i biljke koji su na područjima na kojima se intenzivno koriste pesticidi ili koji se prenamjenjuju u poljoprivredna područja.

Martina Čizmić | 28.12.2023. / 15:45

Poljska ljubica (Viola arvensis) (Foto: Getty Images)

 Već godinama znanstvenici upozoravaju na sve manji broj kukaca i insekata diljem svijeta, koji bi mogli oprašivati biljke i tako osiguravati kako njihov opstanak, tako i hranu za ljude. Posebno su ugroženi oni kukci i biljke koji su na područjima na kojima se intenzivno koriste pesticidi ili koji se prenamjenjuju u poljoprivredna područja.

Procjenjuje se da godišnje gubimo oko dva posto populacije kukaca diljem svijeta. Iako se to možda ne čini puno, radi se o milijunima pa čak i milijardama jedinki.

Mrtvi insekti, ilustracija Stanje je sve teže: Očekuje li nas u skoroj budućnosti "apokalipsa insekata"?

I dok ljudi u pojedinim područjima ručno oprašuju biljke, kako bi bili sigurni da će one roditi plodove, u biljnom svijetu čini se dolazi do značajnih promjena. Naime, istraživači u Francuskoj otkrili su da su se biljke počele prilagođavati novonastalim uvjetima.

U studiji objavljenoj u časopisu New Phytologist, istraživači su zapisali kako su otkrili da se divlje cvijeće u blizini Pariza, sve više prilagođava samooprašivanju.

Usporedili su poljske ljubice (Viola arvensis) koje trenutno rastu u divljini, s poljskim ljubicama uzgojenima iz ranije prikupljenog sjemena. Znanstvenici su napravili genetičku analizu, izmjerili fizičke osobine biljaka i ponudili ih bumbarima na oprašivanje.

Otkrili su da današnje poljske ljubice u gotovo trećini slučajeva preferiraju samooprašivanje u odnosu na bumbare. Cvijetovi su im manji i proizvode manje nektara od ranijih poljskih ljubica.

Ilustracija Što još skriva Neretva? Pronađeno osam novih životinjskih vrsta, insekt dobio zanimljivo ime

Iako bi neki mogli pomisliti kako su biljke same pronašle rješenje za nedostatak oprašivača, istraživači upozoravaju kako to baš i nije tako. Oni ističu kako se zapravo radi o "začaranom krugu". Biljke se samooplođuju i tako dodatno uskraćuju hranu insektima i smanjuju njihov broj.

To bi, upozoravaju znanstvenici, moglo imati puno ozbiljnije posljedice na cijeli hranidbeni lanac jer su kukci glavni izvor hrane za druge životinje poput žaba i ptica, kojima se pak hrane još veće životinje i na kraju ljudi. Također, neke vrste kukaca, poput muha ili balegara, ključne su za razgradnju otpadnih tvari u prirodi pa bi njihov nestanak dodatno poremetio ionako krhku ravnotežu.

Izvor: Eureka alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti