Znanstvenici otkrili novi spoj u kanabisu koji objašnjava jedinstveni miris te biljke

Nova studija otkrila je da jedinstveni miris kanabisa baziran na zanimljivim spojevima koji otkrivaju tajnu iza osebujne arome.

Branimir Vorša | 02.11.2023. / 10:31

Njemačka želi legalizaciju kanabisa
Kanabis (Foto: DNEVNIK.hr)

Neuhvatljiva aroma kanabisa dugo je zbunjivala znanstvenike, a novo istraživanje pokazalo je da se ne pripisuje samo terpenima (tzv. jednostavni lipidi), kako se prije vjerovalo. Znanstvenici su sada rasvijetlili podrijetlo karakterističnog mirisa povezanog s marihuanom, pri čemu znatnu ulogu igraju hlapljivi sumporni spojevi ili tioli. Značajno je otkriće da je molekula 3-metil-2-buten-1-tiol (321MBT) zauzela središnje mjesto u novom olfaktornom znanstvenom istraživanju.

Žena priprema joint, ilustracija Je li kanabis ključ za višestruke orgazme kod žena? Evo što sugerira najnovija studija

Znanstvenici tvrtke Abstrax Tech, distributera terpena, proveli su studiju koja je uključivala 31 ekstrakt kanabisa, koristeći niz analitičkih tehnika, uključujući plinsku kromatografiju, masenu spektrometriju i detekciju plamenom ionizacijom. Njihov je cilj bio dublje istražiti kemijski sastav navedenih ekstrakata i aroma koje oni proizvode.

Najvažnija kombinacija

Rezultati istraživanja otkrili su važnost 321MBT u određivanju različitih mirisa povezanih s različitim sojevima kanabisa. Znanstvenici su identificirali novu klasu tropskih tiola odgovornih za aromu citrusa ili tropskog voća koja se nalazi u određenim sortama. Skatol (3-metilindol), vrlo opor spoj, identificiran je kao ključni sastojak pikantnih ili kemijskih mirisa.

Iako terpeni i dalje igraju ulogu u cjelokupnoj aromi, čini se da je kombinacija tiola i molekule 321MBT najvažnija u stvaranju nepogrešivog mirisa kanabisa, uključujući i zloglasni skunky miris.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost pušenja marihuane, a nema veze s njezinim narkotičkim učincima

Nevjerojatno je da je navedena molekula odgovorna za neugodan miris koji nastaje kada je pivo izloženo sunčevoj svjetlosti, a također pridonosi jasnom mirisu koji ispuštaju američki tvorovi. Iako tiolni spojevi čine mali udio (manje od 0,05 posto) analiziranih uzoraka, oni imaju znatan utjecaj na miris kanabisa. Njihove su niske koncentracije prethodno dovele do propusta u njihovu opažanju.

Znanstvenici su također izdvojili skatol, spoj koji se nalazi u ljudskom izmetu, kao doprinos aromi češnjaka koja prati tradicionalni miris korova.

Put prema uzgoju kanabisa sa specifičnim aromama?

Tim iz Abstrax Techa nada se da će njihovo istraživanje utrti put selektivnom uzgoju sojeva kanabisa sa specifičnim aromama, potencijalno smanjujući prevladavajući neugodan miris. Studija pruža sveobuhvatnije razumijevanje kemijskog sastava kanabisa, šireći se izvan terpena i naglašavajući ulogu tih spojeva u stvaranju različitih aroma.

Slika nije dostupna Istraživanje otpadnih voda otkrilo: Zagrepčani drogu konzumiraju najčešće pred vikend, a jedna im je vrsta posebno draga

Rezultati pružaju bolje razumijevanje kemijskog sastava kanabisa osim terpena i kako ti spojevi doprinose jedinstvenim aromama koje proizvodi. Nadalje, ovo istraživanje nudi novu priliku za kategorizaciju sorti kanabisa na temelju poželjnih svojstava arome, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu ACS Omega.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti