Pomoću tehnike gravitacijskog "microlensinga" i uz pomoć NASA-ina svemirskog teleskopa Chandra X-Ray Observatory znanstvenici su prvi put uspjeli zabilježiti taj astronomski fenomen u udaljenoj galaksiji. Naime, znanstvenici su na udaljenosti od 3,8 milijardi svjetlosnih godina identificirali skupinu egzoplaneta i to je prvo takvo opažanje u povijesti svemirskih istraživanja.

Pronađeni planeti variraju veličinom, pa tako ima onih koji nisu veći od Zemljina Mjeseca, a ima ih i veličine Jupitera.

"Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog otkrića. To je prvi put da je bilo tko otkrio planete izvan naše galaksije", ističe profesor Xinyu Dai sa Sveučilišta u Oklahomi.

Dai je istraživanje, koje je proveo zajedno s kolegom dr. Eduardom Guerrasom, objavio u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal.

Spomenuta tehnika "microlensinga" jedina je pouzdana metoda pronalaska udaljenih svemirskih tijela, poput zvijezda i kvazara te, naravno, planeta izvan Sunčeva sustava.

"Ne postoji niti najmanja šansa za diretno promatranje tih planeta, čak niti s najboljim teleskopom koji znanstvena fantastika može osmisliti", naglašava Dai.

Ipak, znanstvenici imaju mogućnost otkriti njihovu prisutnost i na temelju dobivenih podataka izračunati približnu masu tih izrazito udaljenih planeta.

"Microlensing" je tehnika koja radi tako kada gravitacija isturene zvijezde savija i pojačava svjetlost zvijezde u pozadini, u trenutku kada se nalaze točno jedna ispred druge u odnosu na promatrača. Taj specijalni način pojačavanja svjetlosti može otkriti neke ključne stvari o prirodi prednje zvijezde i planeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju