Znanstvenici procjenjuju da je trećina populacije ove države bila zaražena koronavirusom

Tijekom 2020. procjenjuje se da je zaražena bila trećina populacije, a do ožujka 2021. petina populacije.

Hina | 02.09.2021. / 11:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Gotovo trećina Amerikanaca mogla je biti zaražena virusom 2020. godine, prema procjeni Sveučilišta Columbia.

Istraživanje Škole za javno zdravlje kolumbijskog Sveučilišta, koje spada u Ivy League, skupinu najuglednijih sveučilišta u zemlji, sugerira da je prošle godine virusom bilo zaraženo 103 milijuna ljudi, odnosno 31 posto stanovništva.

Velika većina zaraženih nije bila obuhvaćena brojem potvrđenih slučajeva, rekao je Jeffrey Shaman, profesor na Columbiji.

Slika nije dostupna Svjetska zdravstvena organizacija prati novu varijantu koronavirusa koja kola Južnom Amerikom

Službene brojke činile su samo 10 posto ukupnog procijenjenog broja zaraženih na početku pandemije u ožujku, kada testiranje nije bilo široko dostupno, ali je prema prosincu poraslo na 25 posto, rekli su znanstvenici.

Manje je vjerojatno da će biti testirani pojedinci s blagim simptomima ili asimptomatski, koji bi ipak mogli širiti virus, kazali su oni.

Testiranje i postupci poboljšali su se s vremenom, što znači da je "postotak broja zaraženih ljudi koji su umrli od COVID-19 pao s 0,8 posto tijekom proljetnog vala na 0,3 posto do kraja godine, "kada se 25 posto stvarnog broja zaraženih odražavalo u službenim brojevima".

Slika nije dostupna Svemirske agencije i kompanije otkazuju letove u orbitu, jer sav tekući kisik preusmjeravaju u bolnice za COVID-19 pacijente

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili zašto koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme

Smanjeni broj zaraženih značio bi da je virus manje smrtonosan nego što to službene brojke pokazuju, a stopa smrtnosti od zaraze znatno je iznad službene stope smrtnosti.

Kumulativna stopa smrtnosti u SAD-u 25. kolovoza iznosila je 1,6 posto, prema službenim brojkama koje je prikupila znanstvena internetska publikacija "Our World in Data" Sveučilište Oxford.

Nacionalna akademija znanosti prošli je mjesec objavila procjene Sveučilišta Washington koje sugeriraju da se do ožujka ove godine zarazila petina Amerikanaca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti