Znanstvenici snimili predivne fotografije koje pokazuju svo šarenilo našeg svemira

Stvaranje takve potpune slike neba bio je veoma zahtjevan zadatak jer eROSITA snima sa sedam kamera, a znanstvenici su trebali obraditi oko 165 GB podataka kako bi složili jednu fotografiju.

Martina Čizmić | 20.06.2020. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom protekla 182 dana teleskop eROSITA svojim je rendgenskim zrakama snimao svemir, a znanstvenici s oduševljenjem proučavali fotografije koje su stizale. Jer, eROSITA je pokazao kako u svemiru nije sve crno.

Naime, fotografije koje su objavili znanstvenici s Instituta Max Planck pokazuju kako svemir zapravo pršti bojama, a naša galaksija, Mliječna staza, zaista izgleda predivno.

Ova fotografija cijelog neba u potpunosti mijenja način na koji promatramo svemir. Uz toliko bogatstvo detalja, ljepota fotografija je zaista nevjerojatna, istaknuo je Peter Predehl, sa Instituta Max Planck.

Prva kompletna fotografija neba koju su znanstvenici dobili sa eROSITE je četiri puta dublja od prethodnih fotografija. Pokazuje u nevjerojatnim detaljima strukturu vrućih plinova u Mliječnom putu, ali i medij koji ga okružuje, a čije su značajke ključne kako bismo razumijeli povijest stvaranja naše galaksije.

Fotografije su otkrile i brojne rijetke i ekzotične fenomene poput izboja energija, spajanja neutronskih zvijezda, ali i nestajanja zvijezda u crnim rupama.

Zanimljivo, stvaranje takve potpune slike neba bio je veoma zahtjevan zadatak jer eROSITA snima sa sedam kamera, a znanstvenici su trebali obraditi oko 165 GB podataka kako bi složili jednu fotografiju.

U sljedećih nekoliko godina, znanstvenici planiraju napraviti još sedam sličnih fotografija, karata neba.

Takve karte astrofizičari i kozmolozi koristit će još desetljećima, ističe Rashid Sunyaev, voditelj ruskog SRG tima koji surađuje na proučavanju neba.

eROSITA je već revolucionirala rendgensku astronomiju, a to je tek početak. Kombinacija snimki neba i njena dubina transformira naše shvaćanje svemira. Tijekom sljedećih nekoliko godina znanstvenici žele upoznati još dublji svemir, proučiti kako su nastale prve velike svemirske strukture i masivne crne rupe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti