Znanstvenici u čudu: Prisiljeni prekinuti svoja astronomska istraživanja zbog neobičnog razloga

Za neka bi istraživanja ovo moglo značiti gubitak vrijednih podataka, ali i prilike za velika otkrića.

Martina Čizmić | 25.08.2023. / 10:34

Teleskop, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici koji proučavaju svemir do sad su se suočavali s, više-manje, poznatim problemima - svjetlosno onečišćenje, svemirsko smeće, sve veći broj satelita i slično. No, sad su se morali suočiti s novim problemom zbog kojeg je su poznate zvjezdarnice na Havajima i u Čileu morale obustaviti svoj rad nekoliko tjedana.

O čemu se točno radi? Kako javlja Science, o hakerskim napadima. Istina, hakerski napadi nisu nikakva novost u svijetu, no ovi su posebno ciljali velike teleskope u poznatim zvjezdarnicama. Znanstvenicima nije jasno zašto bi netko namjerno pokušao omesti astronomska istraživanja.

Andrej Dundović, voditelj projekta Spark - 1 Pogledajte kako izgleda najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj: "Ideja je približiti ljudima svemir"

Naime, kako je objavio National Science Foundation (NSF), centar koji koordinira međunarodne astronomske napore, zbog hakerskih napada početkom kolovoza, morala su biti obustavljena istraživanja u čak 10 zvjezdarnica na Havajima i u Čileu te u još nekoliko udaljenih zvjezdarnica, a to je rezultiralo prekidom cijelog niza međunarodnih projekata. NOIRLab, NSF-ov koordinacijski centar za zemaljsku astronomiju, prvi je objavio, još 1. kolovoza, da je došlo do kibernetičkog napada na teleskop Gemini North u Hilu na Havajima. Što god se dogodilo, moglo je dovesti instrument u fizičku opasnost.

Brze reakcije tima za kibernetičku sigurnost NOIRLaba i timova za promatranje spriječile su oštećenje zvjezdarnice, stoji u priopćenju centra.

Uslijedile su informacije o napadu na Mid-Scale Observatories (MSO) na Cerro Tololo i Cerro Pachón u Čileu i još nekoliko povezanih telekopa.

Znanstvenici se sad suočavaju s dva ključna problema - kako ojačati kibernetičku sigurnost svojih uređaja te osposobiti zvjezdarnice za nastavak promatranja. No, kako ističu u Scienceu, za neka bi istraživanja već moglo biti prekasno.

Promatranje Sunca u Koprivnici Susret astronomskih društava pokazalo koliko je zaljubljenika u svemir i najavilo otvaranje nove zvjezdarnice

Kad ljudi budu pitali: 'Oh, gdje su podaci?' Onda ću morati reći: 'Pa, nemam nikakve podatke jer je haker negdje obrisao sve podatke s računala, upozorio je Luis Welbanks, postdoktorand astronomije na Sveučilištu Arizona State, koji koristi promatranja sa zemlje za proučavanje atmosfere egzoplaneta. Ne znam hoće li ijedna komisija za zapošljavanje imati razumijevanja za to.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost pitaju se znaju li uopće hakeri što rade i da napadaju zvjezdarnicu, a ne, primjerice, elektranu. I jesu li svjesni koliku štetu mogu prouzročiti ne samo znanstvenicima, već i znanosti općenito.

Astronomska zajednica treba ponovno razmisliti o tome kako upravlja svojim identitetom i softverom za pristup—i shvatiti koliko štetno može biti nešto tako jednostavno kao što je izgubljena lozinka, upozoravaju straučnjaci za kibernetičku sigurnost. 

Ne pomaže ako izgradite najjaču, najneprobojniju tvrđavu na svijetu, ako zaboravite zaključati čak i jedna vrata ili prozor, dodaju. 

Ilustracija kako bi trebao izgledati Einsteinov teleskop Italija ima zanimljiv prijedlog gdje smjestiti jedan od najnaprednijih teleskopa na svijetu

Izvor: Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti