Znanstvenici uspjeli proizvesti dijamante pri atmosferskom tlaku za svega 150 minuta

Novo istraživanje južnokorejskih znanstvenika postiglo je veliki napredak u tehnologiji sinteze dijamanata, obećavajući brže i lakše proizvodne metode s dalekosežnim primjenama.

Branimir Vorša | 25.04.2024. / 11:48

Dijamanti
Dijamanti (Foto: Getty Images)

Znanstvenici su osmislili novu tehniku za proizvodnju sintetičkih dijamanata u samo dva i pol sata, proces koji u prirodi obično traje milijardama godina. Pod vodstvom znanstvenika s Instituta za osnovne znanosti u Južnoj Koreji, taj inovativni pristup koristi mješavinu tekućih metala za stvaranje dijamanata pri atmosferskom tlaku i umjerenim temperaturama.

Tradicionalne metode sinteze dijamanata uključuju visoke pritiske i produljena trajanja, ali ova nova tehnika postiže stvaranje dijamanta u samo 150 minuta na oko 1025°C u standardnim atmosferskim uvjetima. Proces uključuje otapanje ugljika u mješavinu tekućih metala uključujući galij, željezo, nikal i silicij, koji djeluju kao klice za rast dijamanta.

Dijamanti, ilustracija Znanstvenici su odgonetnuli tajnu porijekla misterioznih šesterokutnih dijamanata

Otkrili smo metodu za uzgoj dijamanata pri atmosferskom tlaku i na umjerenoj temperaturi korištenjem legure tekućeg metala, pišu autori studije koja je objavljena u časopisu Nature.

Koristeći vakuumski sustav izrađen po narudžbi i precizne mehanizme grijanja i hlađenja, atomi ugljika iz metana šire se u otopljeni metal, potičući stvaranje kristala dijamanta. Za nekoliko minuta pojavljuju se mali dijamantni fragmenti, dok nekoliko sati izlaganja rezultira kontinuiranim dijamantnim filmom.

Iako se koncentracija ugljika smanjuje na dubljim razinama, znanstvenici predviđaju poboljšanja kroz prilagodbe u procesu proizvodnje.

Slika nije dostupna Čovjek je nadmašio prirodu: Sad je i dokazano da su ljudski proizvedeni heksagonalni dijamanti najjači materijal na planetu

Predlažemo da bi jednostavne izmjene mogle omogućiti uzgoj dijamanta na vrlo velikom području korištenjem veće površine ili sučelja, konfiguriranjem grijaćih elemenata za postizanje puno većeg potencijalnog područja rasta i distribucijom ugljika u područje rasta dijamanta na neke nove načine, napominju južnokorejski znanstvenici.

Iako su potrebna daljnja istraživanja i izmjene, potencijalni učinak navedenog otkrića je značajan. Ako se optimizira, ta bi tehnika mogla revolucionirati proizvodnju sintetičkih dijamanata, koji su sastavni dio raznih industrija, uključujući elektroniku i kvantno računalstvo.

Opći pristup korištenja tekućih metala mogao bi ubrzati i unaprijediti rast dijamanata na različitim površinama, a možda i olakšati rast dijamanta na malim sjemenim česticama dijamanta, objašnjavaju autori istraživanja.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti