Znanstvenici uspjeli rekreirati kemijsku reakciju koja je možda dovela do razvoja života na Zemlji

Kemičari su uspjeli isplesti priču o postanku života, miješajući autokatalizu i reakciju formoze u alkemiju nastanka ribonukleinske kiseline (RNK), vitalne komponente života na Zemlji.

Branimir Vorša | 15.11.2023. / 08:45

RNK, ilustracija
RNK, ilustracija (Foto: Getty Images)

U potrazi za razotkrivanjem misterija podrijetla života na Zemlji, znanstvenici zadiru u vrijeme prije nastanka DNK, istražujući ulogu ribonukleinske kiseline (RNK). RNK, vitalna komponenta suvremenog života, posjeduje jedinstvenu sposobnost samoumnožavanja i kataliziranja raznih kemijskih reakcija. Izazov leži u razumijevanju kako su građevni blokovi RNK, poznati kao ribonukleotidi, nastali u kaotičnim uvjetima rane Zemlje te nakon toga spojeni u RNK.

Kemičari, poput Quoc Phuong Trana sa Sveučiliša New South Wles (UNSW) u Sydneyju, aktivno su uključeni u ponovno stvaranje zamršenog lanca reakcija potrebnih za formiranje RNK tijekom procesa pojave života na Zemlji. Kako Tran piše u članku za The Conversation, ključ je identificirati kemijske reakcije koje su se mogle dogoditi u složenim i neukroćenim uvjetima našeg planeta prije nekoliko milijardi godina.

Ilustracija Znanstvenici uspjeli kreirati vrlo rijedak oblik zlata koji se inače ne pojavljuje u prirodi

Studija koju su proveli Tran i njegov tim istražuje potencijalnu ulogu akozvanih autokatalitičkih reakcija, gdje proizvedene kemikalije potiču nastavak iste reakcije, omogućujući održivost u različitim okruženjima. Integracija autokatalize u priznati kemijski put za proizvodnju ribonukleotida (i nastanak života) postaje vjerojatan scenarij, s obzirom na jednostavnost molekula i zamršene uvjete koji su prevladavali na ranoj Zemlji.

Reakcija formoze - autokataliza na djelu i povezivanje točaka s proizvodnjom ribonukleotida

Autokatalitičke reakcije, sveprisutne u biologiji, kreću se od regulacije otkucaja srca do formiranja uzorka školjki. Reakcija formoze (bazna kondenzacija formaldehida u ugljikohidrate), koju je otkrio ruski kemičar Aleksandr Mihajlovič Butlerov 1861. godine, pojavljuje se kao funmentalni primjer autokatalize, primjenjive na ranoj Zemlji. Počevši od glikolaldehida, ta reakcija, koja se oslanja na kontinuiranu opskrbu formaldehidom, stvara veće molekule kroz samoodrživi mehanizam. Međutim, kada se formaldehid smanji, reakcija se zaustavlja, što dovodi do razgradnje proizvoda u katran
.
Tranova studija istražuje integraciju reakcije formoze i proizvodnje ribonukleotida, posebno Powner-Sutherlandovog puta (dobro poznati kemijski put za stvaranje ribonukleotida). Unatoč izazovima koji proizlaze iz neselektivne prirode reakcije formoze, dodavanje cijanamida uvodi intrigantan obrat, piše Tran. Ta jednostavna molekula preusmjerava neke od proizvod reakcije prema proizvodnji ribonukleotida, što rezultira manjom količinom, ali s povećanom stabilnošću i smanjenom razgradnjom.

Klik-kemija, ilustracija Nobel za kemiju dodijeljen znanstvenicima koji su razvili klik-kemiju i bioortogonalnu kemiju

Odstupanje od tradicionalnih pristupa i moguća industrijska primjena

Tradicionalno, kemičari se usredotočuju na pojedinačne puteve kako bi povećali količinu i čistoću proizvoda, izbjegavajući složenost. Međutim, Tranova studija odstupa od ovog redukcionističkog pristupa, pokazujući važnost istraživanja dinamičkih interakcija između različitih kemijskih puteva. Te interakcije, koje se događaju sveprisutno izvan laboratorija, služe kao potencijalni most između kemije i biologije.

Autokataliza se proteže dalje od teoretskih potraga, pronalazeći praktične primjene u industriji. Tranovo istraživanje, ugradnjom cijanamida u formoznu reakciju, daje spoj, 2-aminooksazol, relevantan u kemijskim istraživanjima i farmaceutskoj proizvodnji. Ta bi inovacija mogla smanjiti troškove u farmaceutskoj sintezi, osobito ako se reakcija formoze može koristiti s minimalnom količinom glikolaldehida, koji je skupa komponenta.

Formiranje Zemlje, ilustracija Pojavila se nova teorija o postanku Zemlje i daje odgovore na puno više pitanja od dosadašnje

Tranovo istraživanje autokatalize, reakcija formoze i proizvodnje ribonukleotida ne samo da doprinosi razumijevanju podrijetla života, već obećava i industrijske primjene, potencijalno revolucionirajući uobičajene kemijske reakcije i procese farmaceutske proizvodnje.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti