Znanstvenici već dugo znaju za misteriozne "otkucaje srca" u Suncu, ali sada tvrde: "Konačno smo odredili njihovo porijeklo"

Jedan misterij našeg Sunca dugo je bio izvor rasprava među solarnim fizičarima, a riječ je o signalima koji podsjećaju na otkucaje srca. Autori nove studije sada tvrde da su riješili taj misterij te otkrili što je izvor tih "otkucaja srca".

Branimir Vorša | 28.02.2023. / 15:25

Sunce
Sunce (Foto: NASA/GSFC/SDO)

Znanstvenici su otkrili misteriozni signal, nalik na otkucaje srca koji se ponavljaju svakih 10 do 20 sekundi i koji dolaze iz našeg Sunca. Signal je uočen na solarnoj baklji klase C koja se nalazi 5000 kilometara iznad površine Sunca.

Pulsevi o kojima je riječ, poznati su kao kvaziperiodične pulsacije (QPP) te su kao takvi dugo bili misterij i izvor rasprava među solarnim fizičarima.

Put prema boljem poznavanju solarnih oluja

Vulkanska aktivnost na Veneri, ilustracija Nova studija potvrdila razlog zbog kojeg se vjeruje da Venera ima "mladenački" izgled

Otkrivanje izvora otkucaja srca u solarnoj baklji, moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kako se oslobađaju katastrofalne solarne oluje, ističe međunarodni tim znanstvenika predvođen Tehnološkim institutom iz New Jerseyja (NJIT).

Otkriće je neočekivano. Taj uzorak otkucaja važan je za razumijevanje načina na koji se energija oslobađa i rasipa u Sunčevoj atmosferi tijekom ovih nevjerojatno snažnih eksplozija na Suncu, pojašnjava Sijie Yu, astronom povezan s NJIT i koator nove studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Communications.

Signal sličan otkucajima srca

Solarni radijski izboji su intenzivni izboji radiovalova iz Sunca, koji se često povezuju sa solarnim bakljama i poznato je da imaju signale s ponavljajućim obrascima. Spomenuti tim znanstvenika utvrdio je izvor otkucaja srca nakon analize mikrovalnih promatranja događaja solarne baklje iz 13. srpnja 2017. godine, snimljenih radioteleskopom Expanded Owens Valley Solar Array (EOVSA).

Njihova promatranja pokazala su ponavljajući uzorak signala, što je Yuankun Kou, vodeći autor nove studije i doktorand na Sveučilištu Nanjing (NJU), usporedio s otkucajima srca.

Otkriven i drugi signal na istom području

Znanstvenici su identificirali QPP signal u podnožju sloja električne struje koji se proteže oko 25.000 kilometara kroz područje baklje, u jezgri erupcije gdje se suprotne strane približavaju jedna drugoj, prekidaju i ponovno spajaju, generirajući intenzivnu energiju koja pokreće solarnu baklju. Taj se proces zove magnetska rekonekcija i ovo je prvi put da je QPP pronađen na takvoj lokaciji. Još zanimljivije, znanstvenici su otkrili i drugi otkucaj srca u baklji.

Ponavljajući obrasci nisu neuobičajeni za solarne radijske izboje. Ali zanimljivo, postoji sekundarni izvor koji nismo očekivali, smješten duž rastegnutog strujnog sloja, koji pulsira na sličan način kao glavni QPP izvor, pojasnio je Kou.

Ovo je prvi put da je detektiran kvaziperiodični radio signal koji se nalazi u području ponovnog povezivanja. Ova nam detekcija može pomoći da utvrdimo koji je od dva izvora uzrokovao drugi, dodao je.

Oba signala blisko povezana

Skrivena svjetlost na Suncu FOTO NASA-in teleskop otkrio skrivenu igru svjetlosti na Suncu

Koristeći jedinstvene mogućnosti mikrovalnog snimanja radioteleskopa EOVSA-e, tim je uspio izmjeriti energetski spektar elektrona na dva radio izvora u ovom događaju.

EOVSA-ina spektralna slika dala nam je novu prostorno i vremenski razlučenu dijagnostiku netermalnih elektrona baklje. … Otkrili smo da distribucija visokoenergetskih elektrona u glavnom QPP izvoru varira u fazi s distribucijom sekundarnog QPP izvora u elektronskom strujnom listu. Ovo je jaka indikacija da su dva QPP izvora blisko povezana, istaknuo je Bin Chen, izvanredni profesor fizike na NJIT-u i koautor studije.

Yu pak naglašava da nalazi studije bacaju novo svjetlo na važan fenomen koji leži u osnovi procesa ponovnog povezivanja koji pokreće ove eksplozivne događaje unutar Sunca.

Konačno smo odredili porijeklo QPP-ova u solarnim bakljama kao rezultat povremenog ponovnog spajanja u strujnom sloju baklje. Ova studija potiče preispitivanje tumačenja prethodno prijavljenih QPP događaja i njihovih implikacija na solarne baklje, rekao je na kraju.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti