Znate li kako pravilno držati pametni telefon? Vjerojatno ne onako kako ga upravo držite

Iako je većini prirodno držati pametni telefon u jednoj ruci i palcem obavljati sve nužne radnje, to baš i nije najbolje za naše zdravlje.

Martina Čizmić | 13.02.2022. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kad bismo vas pitali gdje vam je u ovom trenutku pametni telefon, većina bi odgovorila - u ruci. Jer upravo tamo ovaj uređaj provodi najveći dio dana. A kako ga držite?

Vjerojatno ne razmišljate o tome u kojem položaju držite ruku (i pametni telefon u njoj), a šanse su da je to otprilike u sljedećem položaju - donji dio telefona oslanjate na mali prst, dok ga pridržavate prstenjakom, srednjim i kažiprstom, a palac odrađuje sav posao. Iako je takav položaj nekako prirodan, nije i najzdraviji.

Liječnici upozoravaju da dugotrajno držanje telefona u tom položaju može izazvati probleme sa živcima u šaci i ruci, ali brojne druge poteškoće.

Snimanje fotografija pametnim telefonom (Foto: Getty Images) Snimate selfije? Vjerojatno niste ni svjesni da tako ugrožavate svoje zdravlje

Već je dugo poznat izraz "igrački palac" (ili "telefonski palac") odnosno upala mišića i tetiva u palcu i ruci zbog konstantnog ponavljanja određenih radnji (igranja, tipkanja ili skrolanja). No, liječnici upozoravaju i na sve češću pojavu "telefonskog malog prsta". Iako to još uvijek nije medicinski prihvaćen termin, radi se o grčenju ili upali malog prsta zbog stalnog pritiska pametnog telefona (ali i tableta ili kontrolera igraće konzole) između palca i malog prsta.

Kako je za Washington Post pojasnila terapeutkinja iz Klinike Mayo, Ann Lund, mali prst, zbog svoje veličine ne može tako dobro podnijeti pritisak i neprirodan položaj kao neki drugi, veći prst. Dugotrajno pridržavanje pametnog telefona malim prstom može izazvati istegnuće ligemenata koji povezuju prst i ostatak šake.

Često pridržavamo naše telefone s malim prstom, zbog čega okrećemo zapešće u neprirodan položaj kako bismo što bolje vidjeli ekran. To može dovesti do pritiska na lakatni živac koji vodi od pazuha preko lakta i podlaktice (uz lakatnu kost) i sve do malog prsta. Dugotrajni pritisak na taj živac može dovesti do uklještenja, upale pa čak i oštećenja živca, upozoravaju iz Klinike Cleveland.

Kako bismo trebali držati pametni telefon?

Studija objavljena 2017. godine upozorila je da osobe koje intenzivno koriste pametni telefon (više od pet sati dnevno), češće imaju bolove u zapešću i šaci zbog dugotrajnog položaja u kojem su prsti ukočeni i ispruženi. Osim toga, stalno ponavljanje istih pokreta (poput skrolanja) može dovesti do upale pojedinih tetiva i živaca u šaci.

Kako bi izbjegli bolove u rukama i šakama, korisnici pametnih telefona morali bi promijeniti način na koji drže svoj pametni telefon. Prvi je korak - učiniti pametni telefon debljim.

Naše ruke nisu dizajnirane za dugotrajno držanje malih i tankih predmeta , ističe kirurg dr. Steve Beldner. Stoga treba uređaj učiniti debljim stavljanjem nekakvog dodatnog materijala u šaku na koji se potom naslanja telefon. To može biti komad tkanine, blok papira (koji nije veći od telefona) ili pak debljom zaštitnom maskom i korištenjem popularnih držača koji se lijepe na stražnju stranu uređaja.

Također, trebali bi osvijestiti položaj ruke i što je moguće češće ispraviti lakat i zapešće kako bi omogućili bolju cirkulaciju i smanjili pritisak na živce.

Oni koji pak koriste pametni telefon nekoliko sati u komadu, trebali bi češće raditi pauze i istegnuti mišiće ruke jednostavnim vježbama. Dovoljno je istegnuti ruku i prste ravno ispred sebe, podignuti ruku iznad glave i istegnuti ju, ali i općenito razgibati ruke, šake i prste kako bi povratili cirkulaciju i rasteretili živce i mišiće.

Osim toga, trebali bi, kad god je moguće izbjegavati držanje pametnog telefona u ruci. Alternativa je postaviti ga u držač na stolu ili bilo koju ravnu površinu i potom koristiti druge prste za korištenje telefona, a pri tome dati palcu vremena da se odmori. Pomoći si možete i posebnim olovkama kojima možete odbirati opcije na ekranu pametnog telefona, a da pri tome ne morate koristiti palac.

Možete se poslužiti vježbama "zagrijavana za gamere" kao što su ove u videu Esport Healthcarea.

Uz to, proizvođači pametnih telefona ugradili su dodatne značajke za dobrobit korisnika koje upozoravaju korisnika koliko je vremena proveo na pametnom telefonu. Iskoristite te značajke i povremeno odmorite ruke. Ili si barem postavite alarm koji će vas podsjetiti da svako toliko ispustite telefon iz ruke i protegnete ih.

Izvor: Life Hacker

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti