Znate li koliko struje troši vaš router? Mogli biste se iznenaditi

Kad kupujete kućanske uređaje, vodite računa o energetskoj učinkovitosti. A što je s routerom?

Hina | 22.10.2019. / 16:45

Ruter (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će značajnu količinu struje. 

Naime, ovisno o vrsti i proizvođaču routera, njegova potrošnja može varirati. U prosjeku routeri koje koristimo u domaćinstvima, ako su aktivni cijelo vrijeme, troše do oko 20 W po satu, odnosno 480 W dnevno. Međutim, većina routera nije toliko aktivna cijeli dan, pa im je i potrošnja, u prosjeku nešto manja i iznosi oko 6 W po satu, odnosno 144 W dnevno. To nije baš malo, pogotovo kad se gleda na godišnjoj razini. 

Stoga bi trebalo obratiti pozornost na energetsku učinkovitost routera prije nego što ga kupite i uvjeriti se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se router ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savjet je da se nabavi router koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.

 

Ranija verzija teksta uspoređivala je potrošnju routera, s potrošnjom hladnjaka, kako je navedeno na stranicama UBA. Dobili smo prigovor da nije u potpunosti točno da svi router troše jednako kao i svi hladnjaci, što se moglo zaključiti iz ranijeg teksta. Dodali smo pojašnjenje o tome koliko u prosjeku router koristi električne energije te uklonili usporedbu s hladnjacima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti