Znate li za opciju "Značajne lokacije" na iPhoneu? Mnogi korisnici nisu svjesni da iPhone zapisuje sve lokacije koje posjećuju

Ova je opcija zakopana u postavkama iPhonea i vjerojatno mnogi prosječni korisnici i ne znaju da postoji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.02.2021. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poruka koju u posljednje vrijeme odašilje Apple prema svojim korisnicima jest - vi i vaša privatnost ste nam na prvom mjestu! Kompanija je tako najavila promjene koje bi trebale zaštititi korisnike i omogućiti im da sami odluče hoće li dopusti da ih aplikacije poput Facebooka prate na iPhoneu ili će im pokazati palac dolje. O toj smo opciji, kao i o panici koja je nastala u Facebooku zbog toga više puta pisali te bi njezino uvođenje zaista moglo imati velike posljedice za kompanije poput Facebooka, ali i brojne manje medijske kompanije i aplikacije.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Facebook korisnicima želi objasniti zašto je dobro da ih prate na internetu i prikupljaju njihove privatne podatke

No koliko god Apple pokušava stati na stranu korisnika i zaštite njihove privatnosti, jasno je kako u digitalnom i povezanom svijetu u kojem se sve prati, prava sigurnost i privatnost - ne postoje. Ako ste vlasnik iPhonea, prilično ćete se iznenaditi (možda i šokirati) ako malo pregledate opcije koje se kriju pod kategorijom “Privatnost” iPhonea jer biste mogli pronaći zapise svih mjesta na kojima ste bili.

Naime, opcija “značajne lokacije” prati sva lokacije koje su korisnici nedavno posjetili te kada su ih posjetili i koliko često. Iz Applea kažu da zahvaljujući tim informacijama mogu osigurati personalizirane usluge poput uobičajene rute vožnje, kao i opcije uspomena u aplikaciji fotografija.

Ako ne želite da iPhone pamti te lokacije trebate otići na lokacijske usluge (Postavke / Privatnost / Lokacijske usluge) te unutar njih na usluge sustava i onda na opciju značajnih lokacija. Ako vam je ta usluga aktivirana, tu je možete deaktivirati, odnosno unutar te kategorije možete očistiti povijest ili izbrisati pojedine lokacije koje ste posjetili, a koje je telefon zapisao.

Tražilica Google Google ide na "dijetu"? Planiraju potez koji bi mogao biti pomalo kontroverzan

U razgovoru za Forbes prošle godine stručnjak za sigurnost John Opdenakker rekao je kako je riječ o opciji koja je, osim što je jeziva, prilično zabrinjavajuća s perspektive privatnosti. Naime, kaže da je na iPhoneu aktivirana po defaultu te je prilično skrivena tako da je prosječan korisnik vjerojatno neće pronaći, osim ako malo ne bude kopao po postavkama telefona.

Treba spomenuti i da u Appleu posebno naglašavaju da se ne trebate brinuti da će se netko iz kompanije dokopati podataka o lokaciji korisnika jer je su značajne lokacije kriptirane s kraja na kraj i Apple ih ne može čitati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti