Znate li zašto svjetiljke tako neodoljivo privlače kukce? Znanstvenici su se iznenadili

Osim što to objašnjava zašto se kukci tako čudno ponašaju u blizini svjetiljki, nudi i predložak kako takvo ponašanje spriječiti.

Martina Čizmić | 01.05.2023. / 09:35

Kukci na svjetlu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dugo se mislilo da svjetiljke privlače kukce zbog samog svjetla i topline, no novo istraživanje koje su proveli biolozi s Imperial College u Londonu i Međunarodno sveučilište na Floridi, otkrilo je kako bi razlog mogao biti puno dublji.

Studija objavljena na repozitoriju bioRxiv (koja još treba proći stručnu recenziju), opisuje kako umjetni izvor svjetlosti mijenja ponašanje kukaca, jer remeti njihovu orijentaciju. Promatrajući leptire, vretenca i moljce u blizini umjetnog svjetla, znanstvenici su otkrili da kukci, umjesto da lete prema naprijed, zapravo, prema umjetnom svjetlu - okreću leđa.

Naime, prirodno ponašanje kukaca podrazumijeva da stražnji dio tijela okreću prema najsnažnijem izvoru svjetla - Suncu ili Mjesecu. No, kad se nađu u blizini umjetnog izvora svjetla, kukci prilagođavaju svoje ponašanje tom izvoru.

Slika nije dostupna Upoznajte divlji svijet Nacionalnog parka Krka kroz niz dokumentarnih filmova

Radi se reakciji koja se naziva dorzalni svjetlosni odgovor. To je urođeni fenomen koji se opaža kod nekih životinja, a koje koriste orijentaciju prema Suncu ili Mjesecu za kretanje. Ova orijentacija zatim omogućuje održavanje odgovarajućeg položaja leta i kontrole (u slučaju letećih insekata).

Dorzalni odgovor na svjetlo je fascinantan primjer kako se životinje prilagođavaju ekstremnim uvjetima svog okoliša gdje je svjetlost rijetka i često se koristi kao sredstvo komunikacije i preživljavanja.

No, to ne znači da su kukci privučeni umjetnim svjetlom. Znanstvenici koji su radili na studiji sugeriraju kako, kukci zapravo tijekom leta budu "zarobljeni" umjetnim svjetlom i jednostavno - izgube put. 

Osim što to objašnjava zašto se kukci tako čudno ponašaju u blizini svjetiljki, nudi i predložak kako takvo ponašanje spriječiti.

Kako navode znanstvenici u studiji, želimo li pomoći kukcima da se nastave ponašati što je prirodnije moguće, a to znači da lete normalnom putanjom i ne skupljaju se (previše) oko umjetnog svjetla, vanjska bi svjetla trebalo usmjeriti prema dolje - onako kako pada svjetlo iz prirodnih izvora.

Istina, to neće u potpunosti spriječiti kukce da se okupljaju oko svjetiljke, ali im može pomoći da se prije vrate u svoje normalno ponašanje i nastave put dalje. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti