Upoznajte divlji svijet Nacionalnog parka Krka kroz niz dokumentarnih filmova

Na području parka Krka, između ostalih, mogu se vidjeti pčele, vilinski konjici ili vretenca, vodene kopnice, hrastove strizibube, leptiri - lastin rep i prugasto jedarce, cvrčke te bogomoljke.

Hina | 05.06.2020. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Javna ustanova Nacionalni park Krka priredila je dokumentarni film o kukcima, indikatorima zdravog okoliša i velike bioraznolikosti, kao prvi u nizu filmova iz ciklusa "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka".

U NP 'Krka' bilježimo veliki broj različitih vrsta kukaca pa tako, primjerice, ovdje borave čak 43 vrste vretenaca, gotovo polovica zabilježenih vrsta u Hrvatskoj. Ti vrhunski letači i aktivni grabežljivci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša pa ondje gdje lete vretenca, možete biti sigurni da je priroda zdrava i očuvana, rekla je ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka Krka Nella Slavica.

Na području Parka, između ostalih, mogu se vidjeti pčele, vilinski konjici ili vretenca, vodene kopnice, hrastove strizibube, leptiri - lastin rep i prugasto jedarce, cvrčke te bogomoljke, izvijestili su iz NP Krka.

S obzirom na to da je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimiziranje ljudskog utjecaja temeljni cilj, Nacionalni park Krka je ciklusom dokumentarnih filmova želio javnost dodatno educirati i omogućiti uvid u kompleksni svijet tih malih bića koja su sve više ugrožena - kukci utječu na čitav ekosustav i bez njih bi život kakav danas poznajemo na Zemlji bio nemoguć, oni su vrstama najbrojnija životinjska skupina, ali i najslabije istražena.

Nacionalni park Krka stanište je endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, a rijeka Krka svrstava se među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i u Europi. Kukci, ribe, gmazovi i vodozemci, ptice i sisavci iz Nacionalnog parka Krka, u seriji kratkih dokumentaraca, bit će predstavljeni gledateljima u svom prirodnom okolišu, približeni okom kamere i uhvaćeni u svojoj svakodnevici, izvijestili su iz Parka.

Pogledajte film o kukcima, prvi u nizu edukativno-dokumentarnog serijala u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea te produkciji Dinaric Hub Production "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti