Zuckerberg: Neka tehnologija je zastrašujuća, ali ne i Facebook

Više od 10 godina nakon što je otišao s Harvarda, Zuckerberg se vratio primiti počasnu diplomu iz prava.

Martina Čizmić | 29.05.2017. / 07:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Opće je poznato da je Facebook nastao dok je njegov tvorac, Mark Zuckerberg, studirao na Harvardu. Isto je tako poznato kako nikad nije završio taj fakultet.

No, to ga nije spriječilo da postane jedan od najbogatijih ljudi na svijetu upravo zahvaljujući ideji koju je dobio dok je sjedio u studentskoj sobi.

Zuckerberg se ipak vratio na Harvard kako bi dobio počasnu diplomu iz prava i iskoristio tu priliku kako bi pojasnio svoje viđenje tehnologije.

Tako je istaknuo kako "tehnološki napredak u cjelini djeluje prijeteće za način života nekih ljudi, ali pojedine tehnologije, poput Facebooka, mogu zapravo učiniti ljudske živote boljima".

Pojasnio je kako je glavna razlika u osjećaju smisla.

"Kad su naši roditelji diplomirali, smisao života oslanjao se na posao, crkvu, zajednicu. No danas, tehnologija i automatizacija eliminiraju poslove. Članstvo u brojnim zajednicama se smanjuje, a mnogi se osjećaju depresivno i odvojeno od svijeta te pokušavaju ispuniti tu prazninu u svojim životima", istaknuo je Zuckerberg te dodao kako nije baš sva tehnologija prijeteća.

"Facebook, primjerice, pruža mogućnost cijelom svijetu da se poveže i zato je svijet bolje mjesto. Ta ideja nam je tako jasna, da se trudimo raditi na njoj", rekao je Zuckerberg i prisjetio se Facebookovih početaka prije više od 10 godina.

Rekao je kako mu je jedno od najdražih sjećanja iz tog vremena trenutak kad je upoznao svoju suprugu Priscillu i to u trenutku kad je bio duboko uvjeren da će ga izbaciti s fakulteta zbog Facemasha, prethodnika Facebooka.

"Zbog filma svi mislite kako je Facemash najvažnije što sam napravo na fakultetu. Ali nije. Činjenica da sam upoznao Priscillu i počeo s njom izlaziti najvažnije je što sam napravio", rekao je u emotivnom govoru, pred diplomantima generacije 2017. i alumnijima, Zuckerberg.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti