Zuckerberg ponovno umjesto svjedočenja ponudio izlike

Collins je istaknuo da su umjesto detaljnih odgovora i podataka iz Facebooka dobili samo isprike i izlike.

Martina Čizmić | 16.05.2018. / 18:30

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Šef Facebooka Mark Zuckerberg ponovno je izbjegao pojavljivanje pred odborom britanskog parlamenta. Umjesto da dođe i odgovori na pitanja britanskih zastupnika, Zuckerberg, odnosno Facebook u njegovo ime poslao je –izlike.

Dapače, iz Facebooka su britanske parlamentarce obavijestili kako "gospodin Zuckerberg nema nikakvih planova sastati se s odborom ili doputovati u Veliku Britaniju".

To se, naravno, nije svidjelo šefu odbora koji istražuje lažne vijesti i probleme s Facebookom, Damianu Collinsu, koji je već ranije zaprijetio Zuckerbergu da ako se ne pojavi dobrovoljno, doći će pod prisilom.

Tako je Collins istaknuo da su umjesto detaljnih odgovora i podataka iz Facebooka dobili samo isprike i izlike.

Collins i njegovi kolege iz Parlamenta od Facebooka su tražili konkretne podatke, poput onih s koliko je britanskih korisnika Facebooka i Instagrama kontaktirala treća strana tijekom kampanje za Brexit, je li Facebook davao korisničke podatke Cambridge Analytici ili istraživaču Aleksandru Koganu te tko je u Facebooku odgovoran za činjenicu da korisnici nisu bili obaviješteni da su njihovi podaci možda kompromitirani još 2015. godine.

Ako Mark Zuckerberg zaista prepoznaje 'ozbiljnost' ovih pitanja, kao što kažu da prepoznaju, očekivali bismo da bi se želio pojaviti pred odborom i odgovoriti na pitanja koja zabrinjavaju ne samo Parlament već i desetke milijuna Facebookovih korisnika u ovoj zemlji. Iako Facebook kaže da g. Zuckerberg nema nikakvih planova doputovati u Veliku Britaniju, otvoreni smo i za njegovo svjedočenje preko videolinka, ako je to jedini način, napisao je u svom odgovoru Collins.

Predugo su ove tvrtke prolazile ispod radara sa svojim poslovnim praksama. Tek su pod javnim pritiskom ovog i drugih odbora počele u potpunosti surađivati. U planu nam je poslati dodatna pitanja i tražiti dodatno objašnjenje od Facebooka, napisao je na kraju Collins.

Istovremeno, Zuckerberg je pristao pojaviti se pred Europskim parlamentom i odgovarati na pitanja zastupnika o načinu na koji se Facebook koristi korisničkim podacima.

Predsjednik Europskog Parlamenta Antonio Tajani potvrdio je Zuckerbergovu spremnost da dođe u Bruxelles te istaknuo kako se nada da bi se to moglo dogoditi već sljedećeg tjedna.

Osim što će odgovarati na pitanja zastupnika, Zuckerberg bi se trebao sastati s predstavnicima europskih stranaka te članovima nekoliko EU odbora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti