Zuckerberg se ekstatično hvali s već 95 milijun zabilježenih objava na Threadsu, no Twitter im uputio vrlo oštru poruku

Više od 30 milijun prijava, 95 milijuna objava i 190 milijuna lajkova u 24 sata... Da, Threads se čini kao novi hit među društvenim mrežama.

Branimir Vorša | 07.07.2023. / 13:18

Threads
Threads (Foto: Afp)

Čini se da je nova Instagramova aplikacija Threads spremna za uspjeh, privlačeći značajnu pozornost korisnika. Šef Mete Mark Zuckerberg objavio je da je aplikacija već privukla više od 30 milijuna prijava do četvrtka ujutro.

Korisnici s entuzijazmom rade s aplikacijom, objavljujući i dodajući sadržaj velikom brzinom. Interni podaci otkrivaju nevjerojatnih 95 milijuna objava i 190 milijuna lajkova podijeljenih u manje od 24 sata od lansiranja u srijedu navečer na iOS-u i Androidu. Brzo je postala najbolja besplatna aplikacija na App Storeu.

Unatoč početnom uspjehu, Threads još uvijek ima neke značajne nedostatke. Na primjer, korisnici trenutno ne mogu izbrisati svoj Threads račun bez brisanja svog Instagram računa. Osim toga, aplikaciji nedostaju značajke kao što su izravna razmjena poruka (DM), obrnuti kronološki prateći feed i planirana integracija s decentraliziranim ActivityPub protokolom.

Bez obzira na to, ove impresivni brojke lansiranja ukazuju na obećavajući početak Metine ambicije da konkurira Twitteru svojom novom ponudom.

Musk poručio: "Konkurencija je u redu, varanje nije"

Međutim, Twitter navodno razmatra pravnu akciju protiv Mete zbog optužbi da je nova aplikacija tvrtke Threads napravljena korištenjem Twitterovih poslovnih tajni i intelektualnog vlasništva.

Prema pismu koje je dobio Semafor, Twitterov odvjetnik Alex Spiro, koji također zastupa Elona Muska, tvrdi da je Meta angažirala nekoliko bivših zaposlenika Twittera da razviju Threads. Spiro tvrdi da ti zaposlenici još uvijek imaju pristup povjerljivim informacijama Twittera, a Meta je to iskoristila stvaranjem aplikacije "copycat", potencijalno kršeći državne i savezne zakone.

Twitter prijeti Meti pravnim postupkom, uključujući građanske pravne lijekove i zabranu. Zahtijevaju da Meta odmah prestane koristiti Twitterove poslovne tajne ili vrlo povjerljive informacije te da se suzdrži od indeksiranja ili struganja Twitterovih podataka. Kao odgovor, Metin direktor komunikacija, Andy Stone, demantirao je optužbe u objavi na Threadsu, navodeći da nijedan bivši zaposlenik Twittera nije dio inženjerskog tima Threadsa.

Čini se da Metu ne uznemiruje prijetnja pravnim postupkom, vjerojatno zbog Twitterove prethodne povijesti pravnih prijetnji. Twitter je u svibnju optužio Microsoft za zlouporabu njegovog API-ja kroz integracije s njegovim proizvodima.

Elon Musk je, komentirajući pismo, putem objave na Twitteru poručio: "Konkurencija je u redu, varanje nije." To dodaje još jedan sloj napetosti u tekuće rivalstvo između dviju kompanija.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti