Zuckerberg u problemima: Protiv Facebooka podignute dvije velike tužbe, a moglo bi doći i do prisilne prodaje Instagrama i WhatsAppa

Pozivi na razdvajanje Facebooka traju već dulje, no nitko dosad nije napravio nikakve pravne korake koji bi do toga mogli i dovesti.

Martina Čizmić | 10.12.2020. / 08:32

Mark Zuckerberg (Foto: AFP)

Facebook bi se mogao uskoro naći u problemima, a nije isključeno ni njegovo komadanje i rasprodaja drugih servisa poput Instagrama i WhatsAppa zbog dvije velike tužbe koje su podignute protiv te velike tehnološke tvrtke i istoimene društvene mreže.

Američki regulator zadužen za trgovinu, Federal Trade Commission (FTC) podigao je tužbu u kojoj traži razbijanje Facebooka na manje jedinice zbog monopola na tržištu.

Facebook je zadržao svoj monopol kupovinom tvrtki koje su predstavljale konkurenciju i nametanjem restriktivnih pravila koje onemogućavaju rad stvarnih ili potencijalnih konkurenata koje Facebook ne želi ili ne može kupiti, stoji u tužbi koja je podignuta pred federalnim sudom u Washingtonu.

U tužbi se traži razdvajanje, dijeljenje ili rekonstrukciju poslovanja (uključujući, ali ne ograničeno, na Instagram i/ili WhatsApp), kao i druga ograničenja koja bi sud mogao nametnuti.

No to nije jedina tužba koja je podignuta protiv Facebooka. Državni tužitelji 48 saveznih država i teritorija podigli su vlastitu tužbu protiv Facebooka, također zbog monopola, ali na malo drugačiji način. Naime, tužitelji su zabrinuti zbog toga koliko Facebook i njegov šef Mark Zuckerberg imaju moći na internetu.

Slika nije dostupna Određeno prvo saslušanje u najvećoj tužbi protiv američke IT kompanije u posljednjih 20 godina

U Facebooku su zasad prilično tihi i samo su priopćili kako revidiraju obje tužbe. Istaknuli su tek kako je FTC sam odobrio akvizicije WhatsAppa i Instagrama, istih tvrtki koje sad želi izdvojiti iz Facebookova portfelja.

Godinama nakon što je dopustio našu akviziciju, FTC sad želi to ponovno pregledati bez ikakva razmišljanja o tome kako bi taj presedan utjecao na širu poslovnu zajednicu ili ljude koji koriste naše proizvode svaki dan, stoji u službenoj objavi iz Facebooka.

Podsjetimo, pozivi na razdvajanje Facebooka traju već dulje, no nitko dosad nije napravio nikakve pravne korake koji bi, potencijalno, do toga mogli i dovesti.

Facebook je Instagram kupio još 2012. godine za milijardu dolara, a WhatsApp 2014. za otprilike 22 milijarde. U oba slučaja, FTC je odobrio preuzimanje, a isto su napravili i drugi regulatori.

Međutim, nisu samo američki regulatori ti koji zagovaraju razdvajanje Facebooka. Sve se češće ta opcija spominje i u Europskoj uniji, i to u kontekstu Facebookova poštivanja (odnosno nepoštivanja) pravila tržišnog natjecanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti