Zuckerberg ušao u ekskluzivni klub u kojem se nalaze samo dvije osobe na svijetu

Mark Zuckerberg na dobrom je putu da uđe u povijest, što bi se prema nekim predviđanjima moglo dogoditi početkom sljedećeg desetljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.09.2024. / 11:03

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Mark Zuckerberg u društvo svjetskih milijardera ušao je još 2008. godine i otad njegovo bogatstvo konstantno raste. Prema nekim analizama, ako njegovo bogatstvo bude raslo sličnom brzinom, jednom bi mogao probiti granicu čak i od bilijun dolara.

Mark Zuckerberg Nezaustavljivi Zuckerberg: U jednom danu povećao je bogatstvo za čak 28 milijardi dolara

Trenutačno je Elon Musk najbogatiji čovjek na svijetu te njegovo bogatstvo, prema Bloombergovu indeksu milijardera, iznosi čak 265 milijardi dolara, dok se na drugom mjestu nalazi Jeff Bezos, koji je težak 216 milijardi dolara. Tom odabranom društvu osoba koje na računima, odnosno kroz dionice i druge oblike prihoda imaju više od 200 milijardi dolara, pridružio se upravo Mark Zuckerberg. On je sada treća najbogatija osoba na svijetu, a ako Metine dionice nastave s rastom, uskoro bi mogao zaprijetiti Bezosu i napasti i Muska.

Njegovo bogatstvo u najvećem dijelu dolazi od udjela u Meta Platforms holdingu, koji obuhvaća neke od najpopularnijih društvenih mreža i platformi na svijetu - Facebook, Instagram, WhatsApp i Threads te je cijena dionice Mete ove godine porasla za više od 62 posto, dok je Zuckerbergovo bogatstvo u 2024. poraslo za više od 72 milijarde dolara. Uz takav prosječan godišnji rast, Zuckerberg bi prema ranijem izvještaju Informa Connect Academyja mogao postati bilijunaš početkom sljedećeg desetljeća.

U čemu leže glavni razlozi takvog uspjeha i rasta cijene dionice kompanije, kao i njegova osobnog bogatstva, Zuckerberg je objasnio u jednom nedavnom gostovanju u podcastu Acquired. Tada je rekao kako će njegova kompanija pobijediti ako budu učili brže od konkurenata. Radit ćemo bolje proizvode od drugih kompanija zato što ćemo ih predstaviti rano ili prvi. Tako brže učiš, objasnio je strategiju koja je očito vrlo uspješna.

Novac, ilustracija “To je ludo” koliko zarađuju: Ekipa iz Googlea i Mete ljubomorna je na zaposlenike jedne tehnološke kompanije

Treba naglasiti kako predviđanja ICA kažu kako bi, prema trenutačnom stanju, Musk ipak ranije trebao probiti granicu jednog bilijuna, što bi moglo biti već 2027. godine. Iako su ta predviđanja zanimljiva i temelje se na dosadašnjem poslovanju i rastu cijena dionica kompanija i bogatstva Zuckerberga i Muska, jasno je kako se stvari na burzama mogu brzo promijeniti, pa i predviđanja vezana za prvog bilijunaša.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti