Nezaustavljivi Zuckerberg: U jednom danu povećao je bogatstvo za čak 28 milijardi dolara

Nakon odličnih poslovnih rezultata znatno je porasla cijena dionice Mete, a s time i Zuckerbergovo bogatstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2024. / 09:57

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Iza Mete je odličan poslovni kvartal. Na krilima pozitivnih financijskih rezultata vrijednost dionice znatno je porasla te je tržišna vrijednost kompanije ponovno iznad bilijun dolara. Samo godinu dana ranije raspoloženje u vezi s tvrtkom bilo je prilično sumorno te je u prvom planu bila katastrofa s metaverzumom koji korisnici nisu prihvatili, a stvarao je velike gubitke (i dalje stvara), a kompanija je bila pod pritiskom konkurencije na tržištu društvenih mreža, problema s regulatorima itd.

Mark Zuckerberg Iz Mete upozoravaju na Zuckerbergove opasne hobije: Mogao bi se teško ozlijediti ili poginuti

Situacija se, dakle, promijenila, a s porastom cijene dionice najviše je profitirao i najveći Metin dioničar Mark Zuckerberg. Posebno je fantastičan bio prošli petak jer ga je Meta završila u plusu većem od 20 posto te je njezina tržišna vrijednost povećana za gotovo 200 milijardi dolara. S porastom cijene dionica poraslo je i Zuckerbergovo osobno bogatstvo, koje je na kraju dana povećano za čak 28 milijardi dolara. Šef Mete sad je težak 165 milijardi dolara, čime je prestigao Billa Gatesa.

Iako je nevjerojatno bogat, na listi najbogatijih osoba na svijetu on zauzima tek četvrto mjesto, a ispred njega su najbogatiji Bernard Arnault, čija je vrijednost, prema Forbesu, veća od 210 milijardi dolara, zatim slijede Musk i Bezos, koji su teški 194 odnosno 192 milijarde dolara.

Mark Zuckerberg posjeduje oko 350 milijuna dionica klase A i B, od kojih se isplaćuje dividenda, a od prve dividende koju će Meta isplatiti Zuckerberg će dobiti oko 174 milijuna dolara. Ako se isplata dividende nastavi takvim tempom za cijelu godinu, Zuckerberg će za cijelu godinu zaraditi gotovo 700 milijuna dolara samo od dividende, komentirali su na CNBC-u.

Intervju u metaverzumu “Ovo je najnevjerojatnija stvar koju sam vidio”: Mnogi su impresionirani prvim intervjuom u metaverzumu

Cijene jedne Metine dionice danas iznosi gotovo 460 dolara, dok ste u listopadu i studenom 2022. godine dionicu mogli kupiti za samo 90 dolara. Kako je Zuckerbergovo bogatstvo povezano s tržišnom vrijednosti Mete, tako je i njegovo osobno bogatstvo u to vrijeme bilo puno niže i iznosilo je "samo" 36 milijardi dolara. Situacija se u tih godinu i nekoliko mjeseci dramatično promijenila. Tržišna vrijednost Mete sada je ponovno iznad bilijuna, dok bi Zuckerbergovo bogatstvo, ako se rast njegove tvrtke nastavi, moglo premašiti čak 200 milijardi dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti