Zuckerberg zabrinut: Mijenjaju se navike korištenja Facebooka

Dijeljenje originalnog i osobnog sadržaj korisnika jest 'gorivo koje napaja ovu tvornicu novca' i upravo je takav sadržaj 'srce društvene mreže'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2016. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je godinama gradio veliku bazu korisnika koji su s ovom mrežom, odnosno prijateljima s Fejsa dijelili brojne važne i nevažne informacije iz događaje iz njihovih života. Na ovoj se mreži tako objavljuju informacije od položenih ispita, diplome, vjenčanja i rođenja djece pa do fotografija s putovanja ili izlazaka, chekiranja u kafićima i restoranima itd. No, iako veliki broj ljudi na ovoj mreži i dalje pretjeruje s velikim brojem objava i fotografija, u posljednje vrijeme sve više korisnika na Facebooku dijeli linkove s internetskih stranica, spotove s YouTubea i slično, a sve manje objavljuju podatke i fotografije iz privatnog života.

S obzirom da mnogi na ovoj mreži imaju više stotina prijatelja, od kojih u stvarnom životu mnoge niti ne znaju, s takvim 'prijateljima' više ne žele dijeliti privatne informacije i fotografije iz svojih života te je broj takvih 'osobnih' objava u posljednjih godinu dana smanjen za čak 21 posto. Za dijeljenje takvih osobnih stvari koje su namijenjene samo pravim prijateljima iz stvarnog života i obitelji sada sve više koristimo mreže poput Instagrama i Snapchata, odnosno korisnici otvaraju grupe na Viberu ili WhatsAppu i unutar tih grupa komuniciraju, razmjenjuju fotografije i slično, dok na Facebooku sada objavljuju drugačije informacije.

Treba napomenuti kako korisnici na Facebooku ne dijele manje sadržaja nego prije te se i dalje svakodnevno dijele milijuni fotografija, videozapisa i objava, no njihov je sadržaj sada ipak drugačiji, što je zabrinulo Zuckerberga i ekipu u ovoj kompaniji. Naime, kako su to slikovito opisali na Bloombergu, dijeljenje originalnog i osobnog sadržaj korisnika jest 'gorivo koje napaja ovu tvornicu novca' i upravo je takav sadržaj 'srce društvene mreže', a dijeljenjem takvog osobnog sadržaja i Facebook saznaje više informacije o samim korisnicima te na temelju tih informacija može im prikazati još preciznije oglase i na njima zaraditi novac.

U Facebooku su do sada primijenili različite taktike kako bi pokušali riješiti ovaj problem i inspirirali korisnike na dijeljenje sobnog sadržaja poput opcije 'na današnji dan' i prikazivanja nekih objava i uspomena iz prošlosti (na taj način žele potaknuti korisnike na komentiranje takvih trenutaka i potaknuti ih da i dalje objavljuju sličan sadržaj), zatim su 'podsjetili' korisnike na Majčin dan, nakon čega su mnogi na Fejsu čestitali svojim majkama itd. Posljednji korak jest predstavljanje alata Facebook Live za video prijenose uživo koji je od nedavno dostupan svim korisnicima ove društvene mreže.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti