Kako bi uštedjela 80 milijuna dolara, tvrtka koju su proslavile društvene igrice poput FarmVillea, najavila je otkaze za 520 od sadašnjih 2900 zaposlenika. Zatvaraju urede u New Yorku, Los Angelesu i Dallasu. 

"Danas je težak i emocionalan dan za Zyngu i svakog njenog zaposlenika." - napisao je CEO Mark Pincus u svom pismu zaposlenicima. Između ostalog, u pismu se navodi kako tvrtka donosi ovu odluku s pozicije financijske moći, no jasno je da se Zynga ipak nalazi u problemima.

Svi otpušteni zaposlenici dobiti će, ako je vjerovati Pincusu, izdašne otpremnine. Prema izvorima na koje se poziva portal AllThingsD, otpremnine će se protegnuti na nekoliko mjeseci a uključivat će i mogućnost uzimanja dionica tvrtke.

Kako kaže Pincus, u budućnosti će se društvene igre igrati na mobilnim platformama, a trenutna veličina tvrtke ne odgovara potrebama za razvoj na tim platformama. Čini se kako je Zynga postala prevelika i teško se nosi s konkurencijom koja s timovima od samo nekoliko ljudi razvija zarazne igre za mobilne operativne sustave Android i iOS.

Ulagači na Wall Streetu nisu dobro primili vijest o otpuštanju radnika. Vrijednost dionice pala je danas za 12%, na 3 dolara. Time se vrijednost kompanije smanjila na 2,4 milijarde dolara. Podsjetimo kako je tvrtka krajem 2011. godine, kad se pojavila na burzi, imala procijenjenu vrijednost od 7 milijardi dolara. 

Zynga u problemima, otpušta 520 zaposlenika

Iako otpuštanje radnika i pad vrijednosti dionica upućuju na loše stanje u kompaniji, ovaj potez ne mora imati dugoročne štetne posljedice za kompaniju. Nove uspješnice s kojima se tvrtka hvali, poput igrice Running with Friends kojoj su korisnici dali uglavnom odlične ocjene, pokazuju da Zynga definitivno ima sve što je potrebno da uspjeh s društvenih mreža ponovi i na mobilnim platformama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju