Američka "stratotvrđava" bombarder B-52 u sklopu "Savezničkog neba" preletila Hrvatsku

Američka "stratotvrđava" u hrvatski zračni prostor ušla je nešto nakon 16 sati na dubrovačkom području, a izašla oko 17 sati kod Bregane.

Hina | 28.08.2020. / 15:21

Šest američkih bombardera B-52 prelijeće u petak svih 30 članica NATO-a u pratnji savezničkih zrakoplova, a u hrvatski zračni prostor jedan je ušao nešto nakon 16 sati u pratnji zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Programom nazvanim "Savezničko nebo" četiri će strateška bombardera preletjeti Europom, a dva Sjevernom Amerikom u pratnji 80 borbenih zrakoplova iz čitavog NATO saveza.

Ulazak američkog zrakoplova B-52 u zračni prostor Republike Hrvatske očekivao se u 16:14 na dubrovačkom području odakle je uz obalu letio prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu, navodi se u priopćenju MORH-a. Izlazak iz zračnog prostora Republike Hrvatske bio je predviđen oko u 16:59 na području Bregane.

Prema priopćenju NATO-a program "Savezničko nebo" omogućit će da se osnaži zajednička obuka i djelovanje saveza.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tim je povodom poručio da današnja vježba pokazuje "snažnu predanost SAD-a NATO-u i savezničku solidarnost na djelu".

Dok u jednom danu prelijeću svih 30 članica NATO-a američke bombardere prate borbeni zrakoplovi iz čitavog Saveza jačajući našu sposobnost da odgovorimo zajedno na svaki izazov. Obuke poput ove pomažu osigurati da ispunimo našu temeljnu misiju: odvratiti agresiju, spriječiti sukob i očuvati mir, poručio je Stoltenberg.

Uz američke bombardere letjet će zrakoplovi iz 20 NATO članica među njima i Hrvatske.

Iz svoje baze u Sjevernoj Dakoti američki zrakoplovi stigli su u Europu 22. kolovoza te su sudjelovali u vježbama uz norvešku obalu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti