Amerikanci uveli nova ograničenja i optužuju: Huawei iskorištava američku tehnologiju i ugrožava našu nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku

SAD je uveo nova ograničenja za Huawei, ali i odbio produljiti privremenu dozvolu koja je regulirala suradnju toga kineskog diva i Googlea.

Martina Čizmić | 17.08.2020. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka administracija objavila je kako će dodatno zaoštriti ograničenja usmjerena prema Huaweiju u vezi s pristupom komercijalno dostupnim čipovima.

Američko ministarstvo gospodarstva dodatno će otežati kupovinu čipova, uključujući i čipove koje proizvode strane tvrtke, ali su ih razvili ili proizvodili uz pomoć američkog softvera ili tehnologije.

Američka administracija na popis "nepoželjnih partnera" dodat će još 38 Huaweijevih podružnica u 21 zemlji, što će ukupno iznositi 152 podružnice.

Slika nije dostupna SAD sprema nove sankcije za Huawei, Kina spremna odgovoriti na njih?

Slika nije dostupna Kinezi imaju recept protiv Trumpovih sankcija koji se mnogima neće svidjeti

Nova pravila jasno određuju da je korištenje američkog softvera ili američke proizvodne opreme zabranjeno i traži posebnu dozvolu, rekao je američkim medijima tajnik za gospodarstvo Wilbur Ross te dodao: Kako smo ograničavali pristup američkoj tehnologiji, Huawei i njegove podružnice iskorištavali su tu tehnologiju kroz treće strane, i to na način koji ugrožava američku nacionalnu sigurnost i interese vanjske politike. Ova nova pravila demonstriraju naša nastojanja da ograničimo Huawei u tome.

Državni tajnik Mike Pompeo dodao je kako bi ovo pravilo trebalo "spriječiti Huawei da zaobilazi američke zakone kroz alternativne proizvodnje čipova" te kako je Huawei "kontinuirao pokušavao zaobići" američka ograničenja postavljena u svibnju ove godine.

Žele li tvrtke i dalje poslovati s Huaweijem, moraju zatražiti posebnu dozvolu od ministarstva gospodarstva.

Problemi za korisnike diljem svijeta?

No iako će ova nova pravila dodatno otežati poslovanje s Huaweijem, veći je problem što je u četvrtak, 13. kolovoza, istekla privremena dozvola koja se odnosila na korisnike Huaweijevih uređaja i pružatelje telekomunikacijskih usluga. Tako će sad svi pružatelji telekomunikacijskih usluga morati zatražiti dozvole za prethodno autorizirane transakcije.

Uvodi se i ograničena trajna autorizacija za one tvrtke koje se bave "istraživanjem sigurnosti koja je kritična za održavanje integriteta i pouzdanosti postojećih" mreža i opreme.

Slika nije dostupna Trump produljio zabranu: Huawei i ZTE na crnoj listi do svibnja 2021.

Slika nije dostupna Huawei reagirao na američko produljenje trajanja crne liste: Odluka je štetna i imat će ozbiljne globalne posljedice

Prestanak važenja dozvole mogao bi stvoriti probleme za korisnike Huaweijevih i Honorovih pametnih telefona na kojima su instalirani Googleovi servisi i aplikacije. Naime, dok je dozvola trajala (a produljivana je nekoliko puta), Huawei je mogao svojim korisnicima redovito slati sigurnosna ažuriranja vezana uz Android. Sad bi to moglo biti otežano. 

Iako još nisu službeno komentirali američki potez, iz Huaweija uvjeravaju kako će nastaviti s ažuriranja sustava i sigurnosnih zakrpa. Kupci će i dalje dobivati ažuriranja softvera i usluge zahvaljujući snazi zajednice otvorenog koda i vlastitih Huaweijevih naprednih mogućnosti istraživanja i razvoja. Za telefone s instaliranim Google Playom, sve aplikacije preuzete s Google Playa i drugih Googleovih aplikacija i dalje će primati ažuriranja.

Izvor: Američko ministarstvo gospodarstva

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti