SAD sprema nove sankcije za Huawei, Kina spremna odgovoriti na njih?

Iz Kine su najavili kako će "primjereno odgovoriti" kako bi očuvali svoje interese.

Hina | 16.07.2020. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Šef američke diplomacije Mike Pompeo najavio je u srijedu nove sankcije protiv tvrtke Huawei, na što je službeni Peking pozvao američkog veleposlanika.

Pompeo je također najavio da će posjetiti Veliku Britaniju koja je dan ranije najavila da će potpuno ukloniti svu opremu tog kineskog telekomunikacijskog diva iz svoje mreže 5G.

State Department će ponovno uvesti vizna ograničenja nekim zaposlenicima kineskih tehnoloških kompanija kao što je Huawei jer ona opskrbljuju opremom režime koji krše ljudska prava u svijetu, rekao je američki državni tajnik na konferenciji za novinare.

Na najavu novih američkih sankcija službeni Peking pozvao je ameirčkog veleposlanika kako bi mu uručio prosvjed protiv sankcija koja je SAD donio kao odgovor na "represiju" Pekinga nad autonomnim područjem Hong Konga.

Kako bi očuvali naše legitimne interese, Kina će primjereno odgovoriti i nametnuti sankcije američkih entitetima, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Pompeo je na konferenciji za novinare pozdravio odluku britanske vlade da prekine veze s Huaweijem i najavio da će idući tjedan posjetiti Veliku Britaniju i Dansku.

Siguran sam da će visoko na dnevnom redu razgovora biti Komunistička partija Kine i prijetnje koje ona predstavlja za slobodne narode u svijetu, rekao je.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pritišće američke saveznike da odbace Huawei, svjetskog lidera u mreži 5G, koju Washington naziva alatom represije kineskog režima.

Slika nije dostupna Velika Britanija dala pedalu Huaweijevoj 5G mreži: Mora nestati iz zemlje do 2027. godine

Britanski premijer Boris Johnson naredio je u utorak da se oprema kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija potpuno ukloni iz britanske mreže 5G jer je opasna za nacionalnu sigurnost. Kupnja će biti zabranjena nakon 31. prosinca 2020., a postojeće oprema mora biti povučena do 2027.

Američke sankcije nametnute su kineskom divu u svibnju u svrhu da se Hueweiju onemogući nabava poluvodiča koji sadrže američke komponente, i vjerojatno su utjecale na britansku odluku.

No Pompeo tvrdi da odluka Londona nema veze s američkim pritiscima.

Uvjeren sam da su to učinili jer su njihovi stručnjaci za sigurnosti došli do jednakih zaključaka kao i naši, rekao je.

Informacije koje prolaze mrežama kineskog podrijetla zasigurno će završiti u rukama KP Kine, dodao je.

Američka vlada povećala je pritiske na kineski režim otkako je Kina krajem lipnja nametnula zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, regiji koja je uživala autonomiju nezamislivu u drugim dijelovima Kine i koji je lani bio poprište prosvjeda protiv jačanja pritiska Kine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti