Bivši astronaut i čelnik ESA-e upozorava: Kina planira lansirati još raketa koje će nekontrolirano padati na Zemlju

Izuzetno je teško pratiti svemirsko smeće i točno izračunati gdje će ono pasti.

Martina Čizmić | 10.05.2021. / 16:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kineska raketa Long March 5b, koja je tijekom vikenda nekontrolirano pala u Indijski ocean, a prije toga dobro prestrašila i zabrinula svijet, nije ni prva, a ni posljednja koja će to napraviti.

Kako su potvrdili iz Europske svemirske agencije (ESA), takvih bi događaja moglo biti još u sljedećim godinama.

Slika nije dostupna Kineska raketa pada bez kontrole, nitko ne zna gdje će udariti, ali u Pentagonu ju ne namjeravaju pokušati uništiti

Slika nije dostupna Dijelovi najveće kineske rakete izgorjeli u atmosferi, neki komadi ipak završili u Indijskom oceanu

Naime, Peking planira još barem desetak lansiranja raketa s dijelovima nove svemirske postaje i to do kraja 2022. Barem dva lansiranja obavit će se raketama Long March 5b, kakva je tijekom vikenda nekontrolirano pala na Zemlju.

Možemo očekivati slične situacije i za sljedeća dva lansiranja, ili koliko ih već bude s raketama Long March 5b, rekao je bivši astronaut i koordinator za međuagencijsku suradnju u ESA-i, Thomas Reiter dodavši kako to ne bi bilo baš dobro.

Svaki put kad budu lansirali novi modul za postaju, morat ćemo podići pogled i pokušati otkriti gdje će raketa pasti, dodao je Reiter.

Thomas Reiter Astronaut o iskustvu svemira iz prve ruke: "Želite li s jedne strane postaje doći na drugu, dovoljno je odgurnuti se vrškom prsta"

Problem je što kineska raketa pada nekontrolirano, pa je prava sreća što je ovaj put pogodila Indijski ocean, a neko naseljeno područje. Hoće li tako biti i buduće teško je reći.

Naime, izuzetno je teško pratiti svemirsko smeće i točno izračunati gdje će ono pasti. Zbog toga je još problematičnija odluka kineskih vlasti da s drugim svemirskim agencijama ne dijele tehničke podatke o budućim lansiranjima.

Ako se nešto ne promijeni, i ubuduće ćemo morati pomno pratiti što Kina radi u svemiru, kako bismo na vrijeme mogli upozoriti ljude na području na kojem bi ostaci mogli pasti. 

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti