EMA se požuruje: Zeleno svjetlo za Pfizerovo cjepivo i prije Božića?

Prvi bi građani EU-a cjepivo mogli dobiti još ove godine.

Martina Čizmić | 15.12.2020. / 13:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je prvotno najavljeno kako će Europska agencija za lijekove pomno proučiti svu dokumentaciju vezanu za cjepiva protiv COVID-19 koja traže odobrenje za upotrebu u EU-u te da će odluka o tome jesu li cjepiva sigurna za upotrebu među Europljanima biti donesena tek početkom sljedeće godine, čini se da je pritisak iz zemalja članica ipak učinio svoje.

Njemački Bild, a potom i Reuters objavili su kako bi EMA zeleno svjetlo za cjepivo protiv COVID-19 Pfizera i BioNTecha mogla dati prije Božića - 23. prosinca.

Slika nije dostupna Europski regulator pomno proučava podatke: Ne možemo garantirati da će cjepiva protiv COVID-19 dobiti zeleno svjetlo

Ravnateljica EMA-e Emer Cooke u ponedjeljak je najavila da bi odluka o cjepivu mogla stići i prije 29. prosinca.

Radimo bez prestanka na odobrenju prvog cjepiva za COVID-19, rekla je Cooke novinarima, no dodala je da će se rokovi "stalno ponovno procjenjivati".

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je na ubrzanje tog procesa. 

Slika nije dostupna SAD odobrio Pfizerovo cjepivo, uskoro će se milijuni ljudi moći cijepiti protiv koronavirusa

Slika nije dostupna Britanska agencija objavila tko ne bi smio uzimati Pfizerovo cjepivo. Objavili i mogući uzrok alergijskih reakcija: "Druge vrste to ne sadrže"

Podsjetimo, isto je cjepivo već odobreno u SAD-u i Velikoj Britaniji, a ako sve prođe bez problema, prve doze mogle bi biti dane prvim primateljima u EU-u već poslije Božića.

Izvor: Reuters/Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti