EU i SAD korak bliže novom dogovoru o prijenosu podataka, ali...

Iako je dogovoren preliminarni okvir, bit će potrebni mjeseci rada na samom dogovoru prije no što on bude spreman za prihvaćanje kako u EU tako i u SAD-u.

Martina Čizmić | 26.03.2022. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska unija i SAD postigli su preliminarni dogovor o novom sporazumu o razmjeni podataka. Podsjetimo, prethodni dogovor koji su EU i SAD imali omogućavao je tvrtkama koje rade s obje strane Atlantskog oceana da jednostavno koriste, prebacuju i pohranjuju podatke.

Slika nije dostupna Europski sud zakomplicirao razmjenu podataka između SAD-a i EU

No, europski je sud prethodne dogovore poništio zbog zabrinutosti oko toga što se zaista s tim podacima događa kad napuste europsko tlo. Dogovori koji su nakon toga bili na stolu, nisu pretjerano zadovoljili ni jednu ni drugu stranu, a posebno su bili pod povećalom udruga koje se brinu o privatnosti podataka.

GDPR (Foto: © European Union 2018 - Source : EP) Podignute prve pritužbe zbog kršenja GDPR-a protiv Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Googlea

I dok su objavu o novom preliminarnom dogovoru, koji su tijekom posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Bruxellesu, objavili on i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, s odušeljenjem pozdravili u poslovnoj zajednici koja je do sad muku mučila s različitim pravilima, aktivisti koji se bore za zaštitu privatnosti podataka upozoravaju na potencijalne probleme.

Austrijski aktivist, Max Schrems, koji je postao poznat kad je pokrenuo tužbu protiv Mete (bivšeg Facebooka) jer je smatrao da podaci koje Meta prikuplja od europskih korisnika, lako mogu doći u ruke američkih obavještajnih agencija, kritizirao je nedostatak detalja o novom dogovoru.

Slika nije dostupna EU tvrdi kako "izvlačenje" podataka američkih kompanija mora prestati

Ako SAD nudi samo načelna uvjeravanja da neće koristiti europske podatke za svoje obavještajne agencije, a ne promijeni i svoje zakone, neću oklijevati ponovno sve odvesti na sud. Bit će potrebno još puno vremena da se uskladi konačni tekst, a kad se to dogodi pomno ću ga analizirati zajedno s našim američkim pravnim stručnjacima. Ako nije u skladu s europskim zakonom, vjerojatno ćemo tražiti sud da ga pregleda, istaknuo je Schrems u svojoj izjavi.

Kako su Biden i von der Leyen rekli, postignut je dogovor o okviru novog dogovora za transatlantski prijenos podataka.

Zaštita podataka (Foto: Thinkstock) Ništa od novog sporazuma o prijenosu podataka između EU-a i SAD-a, barem još nekoliko mjeseci

Ovo će omogućiti predvidljive i sigurne razmjene podataka između EU i SAD-a, očuvanje privatnosti i građanskih sloboda, dodala je von der Leyen, ali nije dala nikakve konkretne informacije.

Iako je dogovoren preliminarni okvir, bit će potrebni mjeseci rada na samom dogovoru prije no što on bude spreman za prihvaćanje kako u EU tako i u SAD-u.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti