Francuski znanstvenici otkrili ključnu komponentu imunosnog sustava koja pomaže u zaštiti od omikrona

Što duže ti B-limfociti ostanu u tijelu, to se imunosni sustav može uspješnije boriti s različitim varijantama virusa.

Hina | 05.01.2022. / 08:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Djelovanje antitijela koja proizvode "memorijske B-stanice" imunosnog sustava može biti vrlo značajno u slučaju omikron-varijante koronavirusa, čak i ako su oslabljena, vjeruju znanstvenici.

Pošto organizam nauči prepoznati SARS-CoV-2, bilo nakon prirodne infekcije ili nakon cijepljenja, B-stanice stvaraju svježa antitijela protiv virusa ako otprije nema dovoljno antitijela koja cirkuliraju u krvi i koja ga mogu neutralizirati.

B-limfociti ili B-stanice spadaju u bijela krvna zrnca (leukocite) i samo oni mogu stvoriti plazma-stanice koje izlučuju antitijela. B-limfociti i T-limfociti zajedno čine takozvani "adaptivni imunosni sustav", koji se može prilagoditi novim ili promijenjenim patogenima.

Slika nije dostupna Kad antitijela zakažu, tu su "ubojite T-stanice": Znanstvenici otkrili ključnu komponentu imunosnog sustava koja štiti i od mutiranih koronavirusa

B-limfociti, uz T-limfocite, igraju vitalnu ulogu u obrani organizma. Glavna im je funkcija da nakon aktivacije i prijelaza u plazma-stanice proizvode antitijela (imunoglobuline) te da prelaze u kategoriju memorijskih stanica.

Ako se B-stanice aktiviraju preko ovih tijelu stranih antigena, mogu se razviti u ili plazma-stanice ili memorijske stanice koje proizvode antitijela. I što duže ti B-limfociti ostanu u tijelu, to se imunosni sustav može uspješnije boriti s različitim varijantama virusa.

Otprilike pet do 15 posto limfocita u krvi su B-stanice, a prisutne su i u slezeni, limfnim čvorovima i krajnicima. Njihova primarna funkcija je stvaranje i sekrecija protutijela.

B-limfociti proizvode antitijela samo kad su aktivirani. Sazrijevanje B-limfocita se odvija u koštanoj srži, ali se njihova aktivacija događa u limfnim čvorovima.

U studiji objavljenoj na internetskoj stranici bioRxiv, koja još treba proći recenziju, znanstvenici su analizirali snagu više od 300 antitijela što ih proizvedu memorijske B-stanice, dobivenih od cijepljenih dobrovoljaca, ali i osoba koje su prirodno preboljele infekciju virusom SARS-CoV-2.

Slika nije dostupna Znanstvenici objavili: Imunosni sustav "pamti" koronavirus i pruža zaštitu barem šest mjeseci

Čini se da je omikron uspio izbjeći vrlo velikom dijelu memorijskih B-stanica, rekli su znanstvenici, no dodaju kako se čini da ga još uvijek učinkovito prepoznaje 30 posto ukupnih antitijela i blizu 10 posto svih moćnih neutralizirajućih antitijela.

To su zaključili Matthieu Mahevas i Pascal Chappert, znanstvenici sa sveučilišta Université de Paris.

Oni vjeruju da bi snažna sposobnost memorijskih B-stanica da reproduciraju i proizvode antitijela mogla nadoknaditi oslabljenu učinkovitost tih antitijela u manje od dva dana.

U kombinaciji s ostalim komponentama imunosnog sustava, posebice T-stanicama, učinak B-stanica vjerojatno pridonosi objašnjenju zbog čega se većina cijepljenih osoba koje se zaraze omikronom ne razboli u tolikoj mjeri da bi trebala hospitalizaciju, rekli su francuski znanstvenici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti