Huawei predstavio novi operativni sustav HarmonyOS kojim stvara vlastiti ekosustav

Predstavljanjem novog operativnog sustava, Huawei je potpuno napustio dosadašnji Android.

Martina Čizmić | 05.06.2021. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Huawei je na virtualnom događanju predstavio cijeli niz novih proizvoda, ali i pokazao novi operativni sustav koji će ih pokretati - HarmonyOS 2.

Jedan kao svi, svi kao jedan. Živimo u svijetu u kojem su sve stvari povezane i inteligentne. Nitko od nas ne može ostati imun na ovaj svijet, rekao je Richard Yu, izvršni direktor Huaweijeve potrošačke poslovne grupe. Lansiranje našeg HarmonyOS-a i niza proizvoda popraćenih ovim revolucionarnim sustavom još je jedan primjer naših neumornih napora da pružimo najbolje moguće korisničko iskustvo uz pristup usmjeren prema naprijed.

Kako je istaknuto na predstavljanju HarmonyOS je dizajniran kao operativni sustav sljedeće generacije za pametne uređaje te pruža zajednički jezik za povezivanje i suradnju različitih vrsta uređaja. Za sad nije poznato hoće li novi operativni sustav postati dostupan i korisnicima starijih uređaja ili će biti rezerviran isključivo za nove Huaweijeve uređaje. 

Kao jednu od glavnih prednosti HarmonyOS-a, u Huaweiju navode novu upravljačku ploču za više uređaja, koja omogućava njihovo povezivanje i upravljanje na jednom mjestu. Tako omogućava aplikacijama da putuju između različitih uređaja po volji, bez da ih instaliraju na svaki. Na bilo kojem uređaju koji je dio sustava Super uređaja možete vidjeti zadatke koji se izvode na svim ostalim uređajima. Ističu kako je moguće prijeći prstom prema gore po aplikacijama da bi se generirali widget usluge koji prikazuju podatke ili usluge kojima se lako pristupa u stvarnom vremenu, bez otvaranja aplikacije. 

Naglasili su kako HarmonyOS nasljeđuje i dalje se nadovezuje na vodeće tehnologije privatnosti i sigurnosti pronađene u EMUI-u, pri čemu je temeljno načelo dizajna osigurati da samo prava osoba može pristupiti pravim podacima s pravim uređajem. Kada se aktivira suradnička provjera identiteta za više uređaja, korisnici mogu otključati telefon biometičkom tehnologijom skena lica . Uz to, HarmonyOS upravlja korisničkim podacima prema kategorijama i štiti uređaje po razini, postavljajući određene sigurnosne pragove za Super uređaje. Samo uređaji koji udovoljavaju strogim sigurnosnim zahtjevima mogu pristupiti podacima koji odgovaraju njihovoj razini sigurnosti.

No, da Huawei u potpunosti napušta Android kakav je do sad koristio, pokazali su predstavivši i cijeli niz novih uređaja koje pokreće novi operativni sustav. 

Tako je predstavljen novi pametni sat Huawei Watch 3 Series sa zakrivljenim staklenim zaslonom i kućištem od nehrđajućeg čelika. Za razliku od prethodnih verzija, Watch 3 ima novu krunicu koja osjeća različite razine pritiska i pruža taktilne povratne informacije kao odgovor na korisnikov unos. Nudi i praćenje 100 načina vježbanja, a zahvaljujući senzorima koji su ugrađeni može mjeriti tjelesnu temperaturu, razinu glukoze u krvi (ali, kako je navedeno, samo informativno), detektira promjenu položaja korisnika pa tako i eventualni pad i može služiti kao uređaj za poziv u pomoć zbog svojih SOS funkcija. Iz Huaweija tvrde kako baterija može izdržati između tri (za Huawei Watch 3 Pro) i pet dana (za Huawei Watch 3) u pametnom načinu rada. 

Osim pametnog sata, predstavljen je i novi tablet - Huawei MatePad Pro s 12,6-inčnim OLED FullView zaslonom. Iz Huaweija ističu kako je prilagođen radu s drugim Huawei proizvodima pa tako u načinima zrcaljenja i proširivanja tablet može postati ploča za crtanje i zaslon. Podržava i povlačenje datoteka na više uređaja, pružajući učinkovitija iskustva u suradnji.

Huawei je također predstavio i FreeBuds 4, svoje poluotvorene bežične Bluetooth slušalice s aktivnim uklanjanjem šuma (ANC) i dva monitora, MateView i MateView GT.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti