Huawei prkosi koronavirusu: U Barceloni predstavili novi fleksibilni telefon - Mate Xs

Iako je Mobile World Congress u Barceloni otkazan, nisu otkazana i službena predstavljanja novih uređaja.

Martina Čizmić | 24.02.2020. / 15:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je u Barceloni, pred nešto manje okupljenih novinara no što je to bilo planirano, predstavio svoje nove adute za 2020. godinu. 

Baš kao što je prošle godine u ovo doba iznenadio predstavivši svoj prvi fleksibilni telefon - Huawei Mate X, koji se (nažalost) nije pojavio u prodaji izvan Kine, tako je ove godine predstavio njegovog nasljednika - Huawei Mate Xs.

Kako je istaknuto na prestavljanju, novi Mate Xs donosi najnapredniju Huaweijevu tehnologiju i trenutno je najsuvremeniji uređaj s Kirin 990 čipsetom i poboljšanim Falcon Wing dizajnom šarki.

Huawei Mate X bio je naš prvi korak u kategoriju sklopivih uređaja i postavio je tržišne standarde. Mate Xs dodatno podiže ljestvicu s još snažnijim mogućnostima povezivanja i integriranim korisničkim iskustvom. Riječ je o trenutno najbržem 5G pametnom telefonu u svojoj klasi. Očekuje vas zaista jedinstveni uređaj, izjavio je Richard Yu, CEO Huawei CBG-a.

Huawei Mate Xs nudi FullView iskustvo uz sklopivi 8-inčni zaslon i Falcon Wing dizajn. Sadrži više od 100 dijelova koji su odgovorni za sklapanje i otklapanje uređaja, a zahvaljujući korištenju tekućeg metala na bazi cirkonija, nova je šarka još izdržljivija, omogućavajući preklop od 180 stupnjeva.

Uređaj je opremljen fleksibilnim zaslonom napravljenim od dvoslojnog polimera primjenom Huaweijeve tehnike lijepljena dva sloja polimida optički bistrim ljepilom. 

Kad je sklopljen, Huawei Mate Xs ima dva zaslona. Onaj glavni je dijagonale 6,6 inča, dok je sekundarni 6,38-inčni. Kad se otklopi, uređaj postaje 8-inčni tablet koji omogućuje razne mogućnosti rada i igranja igara.

Za hlađenje je zadužen sustav naziva „Flying Fish Fin Cooling System“ dizajniran posebno za sklopive uređaje. Jedinstveni sustav hlađenja koristi fleksibilni grafen koji je moguće sklopiti zajedno s uređajem kako bi se cijela površina uređaja ravnomjerno hladila.

Mate Xs ima i posebno razvijen sustav 5G antena koji osigurava veliku brzinu i stabilnost veze na uređaju.

Pogonjen Kirinom 990 5G, a SoC uključuje 8-jezgreni CPU koji se sastoji od četiri prilagođene Cortex A76 jezgre i četiri manje Cortex A55 jezgre koje rade na osnovnom taktu od 2,86 GHz.

Za obradu grafike zadužen je 16-jezgreni Mali G76 GPU, najmoćniji GPU dosad korišten na Huaweijevim pametnim telefonima, dok zadatke povezane s umjetnom inteligencijom obavlja NPU izrađen na Huaweijevoj DaVinci arhitekturi.

Kirin 990 5G SoC uključuje i integrirani 5G modem koji mu omogućuje istovremeno pružanje snažnih performansi i 5G povezivanje uz bolju učinkovitost i manje zagrijavanje. Podržan je rad na 2G, 3G, 4G, kao i 5G mrežama s podrškom za NSA i SA. SoC podržava široki spektar 5G tehnologija, kao i 5G + 4G Dual SIM.

Huawei Mate Xs ima SuperSensing Leica Quad sustav kamera koji je smješten u vertikalnom nizu duž bočne trake, a sadrži 40MP glavnu kameru (širokokutna, f / 1,8), ultra širokokutnu kameru od 16MP (f / 2.2), 8MP telefoto kameru (f / 2.4 s optičkom stabilizacijom) i 3D senzora za mjerenje dubine. Sustav kamera podržava kombinaciju optičke i AI stabilizacije slike za besprijekorne fotografije i do 30X hibridno zumiranje. Omogućeno je fotografiranje u svim uvjetima, zato je podržan ISO i do 204800 za snimanje fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja.

Zahvaljujući smještaju kamera, korisnici mogu snimati selfije s četverostrukom kamerom. 

Mate Xs izvorno podržava Multi-Window što omogućava da se dvije aplikacije prikazuju jedna pored druge. Tekst, slike i dokumenti mogu se lako prenijeti povlačenjem i ispuštanjem sadržaja iz jedne aplikacije u drugu.

Izbornik koji se nalazi na dnu zaslona omogućava korisnicima da u njega postave aplikacije za brzo pokretanje. Kad su dvije aplikacije istodobno otvorene, korisnici mogu pokrenuti treću aplikaciju pomoću „Floating Window“ funkcije koja se može koristiti za manje zadatke poput odgovaranja na tekstualne poruke bez izlaženja iz trenutnih aplikacija.

Huawei Mate Xs radi na EMUI 10.0.1 korisničkom sučelju temeljenom na Android Open Source projektnom sustavu. 

Huawei Mate Xs bit će jedan od njihovih prvih uređaja koji će se lansirati s AppGallery trgovinom, Huaweijevom platformom za distribuciju aplikacija. AppGallery otvara vrata u svijet kvalitetnih globalnih aplikacija koje koriste jedinstvene mogućnosti na Huaweijevim uređajima - poput HiAI-ja i jedinstvene mogućnosti povezivanja, medija, sustava i sigurnosti - kao i aplikacija koje korisnici već koriste.

Preporučena maloprodajna cijena za Huawei Mate Xs iznosi 2.499 eura (18700 kuna), a bit će dostupan i u Hrvatskoj. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti