Istraživanje pokazalo da investiranje u kriptovalute negativno djeluje na odnose s partnerima i prijateljima

Provedeno istraživanje pokazalo je da što je veći udio ušteđevine uložen u kriptovalute, odnosi među ljudima su lošiji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2021. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osim za nekoliko sretnika, bojim se da će put kriptovaluta biti prepun ljudskih tragedija, komentirao je posljednje istraživanje o utjecaju investiranja u kriptovalute i osobne odnose tržišni analitičar Jeffrey Halley. Istraživanje koje je proveo SurveyMonkey pokazuje da negativan utjecaj ulaganja u kriptovalute raste s količinom investiranog novca.

Slika nije dostupna Tesla je, otkako su kupili bitcoin, zaradila više nego ukupnom prodajom svih svojih vozila u 2020. godini

Ulaganje u takve valute poput bitcoina prilično je nesigurno uz velike uspone i padove cijena zbog kojih je u samo jedan dan moguće izgubiti desetke tisuća dolara. Npr. nakon konstantnog rasta vrijednost bitcoina koji je dogurao do čak 64 tisuće dolara, uslijedio je veliki pad pa je vrijednost jednog bitcoina prošli tjedan pala na 50 tisuća dolara. Za osobe koje su uložile veliki novac i posjeduju više bitcoina jasno je kako to predstavlja veliki gubitak u kratko vrijeme. No kako smo to već navikli od kriptovaluta, u kratko vrijeme ta cifra ponovno može narasti, ali takve je stvari jako teško predvidjeti.

Provedeno istraživanje pokazalo je da je za čak 60 posto osoba investiranje u kriptovalute negativno utjecalo na njihov društveni život i odnose s drugim ljudima. Također, u tome veliku ulogu ima i udio osobnog bogatstva koje je netko uložio u kriptovalute. Što je veći postotak ušteđevine uložen u kriptovalute, tako se i povećava negativan utjecaj na odnose s drugim ljudima.

Nakon prvog “kriptobooma” prije nekoliko godina internetom su kružile slične priče o osobama koje su dale otkaze i svu svoju ušteđevinu uložile u bitcoin i druge kriptovalute, no kako se vrijednost tih valuta strmoglavila u kratko vrijeme, tako su mnogi u strahu počeli s prodajom i svoju kriptoavanturu završili u velikom minusu, što je sve popraćeno velikim stresom koji se odražava i na njihovo ponašanje i odnose prema drugima.

Slika nije dostupna Milijuni nestali u nekoliko sekundi: Tražio brzu zaradu na internetu, a ostao bez životne ušteđevine

Komentirajući istraživanje, Halley kaže kako su u nekim situacijama osobe koje su uložile u bitcoin u vezi/braku s partnerima koje se protive ulaganjima u takve nesigurne valute, što naravno dovodi do razmirica i neslaganja. Podsjeća i kako na odnos među partnerima itekako može utjecati ako se jedan od njih brzo obogati, odnosno ako zbog takve investicije izgubi puno novaca. 

Da nije sve tako negativno smatra Vignesh Sundaresan koji se proslavio kada je kupio digitalnu umjetninu Beeplea za skoro 70 milijuna dolara. On kaže kako su njegovi roditelji sada sretni, kao i prijatelji koje je još prije pet godina savjetovao da ulože u kriptovalute. I ja sam sretan oko toga, prenijeli su na Bloombergu njegov komentar.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti