Tesla je, otkako su kupili bitcoin, zaradila više nego ukupnom prodajom svih svojih vozila u 2020. godini

Tesla je od ulaganja u kriptovalutu bitcoin u siječnju zaradila već više od milijardu dolara, nakon što je cijena bitcoina u proteklih 10 tjedana narasla više nego dvostruko.

Branimir Vorša | 16.04.2021. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Procjenjuje se da je Tesla u siječnju s 1,5 milijardi dolara iz vlastitih rezervi kupila oko 48.000 bitcoina, kad je cijena te kriptovalute bila između 20 i 30 tisuća dolara.

Ovog tjedna cijena bitcoina dosegla je novi svevremenski rekord s 63.863 dolara, a u tom trenutku Tesla je imala nešto više od 3 milijarde dolara u svom kripto portfelju. Trenutna cijena bitcoina kreće se između 60 i 61 tisuće dolara.

Kad su iz Tesle u veljači objavili vijest o ulaganju u bitcoin, vrijednost te kriptovalute je u svega nekoliko minuta skočila za 14 posto.

Zanimljiv je podatak da je Tesla na ulaganju u bitcoin od siječnja do danas zaradila više nego na prodaji svojih vozila u čitavoj 2020. godini.

No, u međuvremenu su i povećali svoju zalihu bitcoina otkako je šef tesle Elon Musk u ožujku putem Twittera obznanio kako se njihova vozila mogu kupiti izravno za bitcoin. Tad je poručio da će tako stečeni bitcoin ostati u obliku kriptovalute i neće ih se pretvarati u standardni novac.

Ovakav pristup jedne od najvećih svjetskih kompanija mogao bi dovesti do još većeg porasta cijene te kriptovalute na osnovi ponude i potražnje.

Naime, kad je prije 12 godina stvoren bitcoin, definiran je i točan broj bitcoina koji je moguće napraviti - 21 milijun tokena, što znači da ako prihvaćanje te kriptovalute postane sve raširenije, zbog velike potražnje i ograničene ponude, njegova će cijena još rasti.

Stručnjaci smatraju da bi se takvo nešto upravo moglo i dogoditi, jer Teslin potez pokazuje da je bitcoin tu i da ostane.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti