Lijepo ga je vidjeti, ali neobičan ružičasti snijeg u Alpama možda je vjesnik brzih klimatskih promjena

Znanstvenici su u Alpama na sjeveru Italije uočili prirodni fenomen ružičastog snijega, koji se još i naziva "snijeg lubenice". Dok je prizor ugodan oku i nije rijetka pojava u Alpama, zapravo ga uzrokuju alge, a znanstvenike počinje brinuti kad se počne češće događati.

Branimir Vorša | 07.07.2020. / 09:35

Manje snježne oborine i visoke temperature u Alpama doprinijele su porastu algi, a povećan broj tih algi može dovesti i do bržeg otapanja snijega, pojašnjava za CNN znanstvenik Biagio Di Mauro sa Instituta za polarne znanosti pri talijanskom nacionalnom istraživačkom vijeću.

Ipak, Di Mauro kaže da povezanost algi s klimatskim promjenama nije još znanstveno dokazana te da je riječ o vrsti snježne alge Chlamydomonas nivalis.

Chlamydomonas nivalis jednostanična je fotosintetska zelena alga crvene boje koja se nalazi u snježnim poljima Alpa i polarnim regijama diljem svijeta. One su jedna od glavnih algi odgovornih za izazivanje pojave snijega lubenice, gdje se mrlje snijega pojavljuju crveno ili ružičasto.

Isto tako, kasno u svibnju i s druge strane svijeta, na Antarktiku, primijećen je i zeleni snijeg, za čiju su nijansu isto tako odgovorne mikroskopske alge. Sve se moglo vidjeti i na fotografijama koje su napravili sateliti u orbiti Zemlje. Kao i u slučaju snijega u Alpama, i na Antarktiku bi alge koje daju snijegu novu nijansu mogle biti povezane s klimatskim promjenama.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti