Musk razmišlja o Tesli manjih dimenzija: Automobil će se proizvoditi u Njemačkoj i biti namijenjen europskom tržištu

Šef Tesle želi da europski dizajneri i inženjeri naprave novi Teslin automobil koji će biti prikladan za europsko tržište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2020. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk otkrio je potencijalne planove Tesle koji uključuju razvoj novog električnog automobila manjih dimenzija s potpisom europskih dizajnera te bi se proizvodio u Gigafactoryju u Berlinu. O takvom automobilu već je bilo riječi nakon najave pokretanja njemačke tvornice, a iako i dalje ništa nije službeno te se čini da nikakve konkretne odluke još nisu donesene, sada ipak znamo kako Musk i ekipa iz njihove kompanije razmišlja.

Slika nije dostupna Napokon! Od sada Tesline automobile možete naručiti preko službene hrvatske stranice, a ovo su cijene njihovih modela u kunama

Dva su glavna razloga zbog kojih možemo očekivati europsku Teslu, odnosno vozilo koje će se dizajnirati i proizvoditi u Njemačkoj. Prvi je razlog što Musk želi privući najbolje talente, dizajnere i inženjere u kompaniju. U tome su već uspjeli u SAD-u te je upravo Tesla najzanimljivija kompanija za inženjere u toj zemlji, a sada želi isto napraviti i na europskom tržištu. Kako bi to napravili i privukli najbolje zaposlenike, treba im omogućiti stvaranje originalnih proizvoda, a ne samo preradu i proizvodnju automobila koje potpisuju dizajneri iz Freemonta.

Drugi razlog odnosi se na razlike u europskom i američkom tržištu. Musk kaže kako bi za europsko tržište imalo smisla raditi, mislim, kompaktni automobil, odnosno hatchback ili vozilo takvog tipa. Namjera im je napraviti automobil koji će zadovoljiti potrebe Europljana i “dati ljudima ono što žele”. A ono što žele u SAD-u - a to su većinom veći automobili, nije isto željama Europljana koji preferiraju manja vozila: Ako pokušate parkirati u prenapučenim urbanim prostorima, od velike je važnosti imati automobil koji odgovara uskim parkirališnim mjestima.

Slika nije dostupna Tesla na drugom mjestu: Veliko istraživanje pokazalo s kojim ste automobilima najsigurniji kada je aktiviran sustav asistencije u vožnji

Osnivač Tesle, dakle, ugrubo je objasnio planove kompanije za europsko tržište te razvoj hatchbacka, odnosno vozila manjih dimenzija koje bi više trebalo odgovarati kupcima na našem kontinentu. Nadamo se kako će takvo vozilo biti nešto jeftinije u odnosu na postojeće automobile te treba podsjetiti kako je nedavno Musk spominjao Teslu čija bi cijena trebala iznositi oko 25 tisuća dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti