“One misle da je to Terminator”: Pogledajte video napada ptice na dostavni dron

Nakon još jednog napada na njihove bespilotne letjelice, Googleov Wing odlučio je u jednom dijelu Canberre privremeno pauzirati svoj servis za dostavu dronovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2021. / 15:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleova, odnosno Alphabetova kompanija Wing još je 2019. pokrenula servis za dostavu putem bespilotnih letjelica putem kojih na kućni prag dostavljaju kavu, lijekove, uredske materijale itd. Eksperiment s dostavama se do sada pokazao uspješnim, no nedavno je Google morao privremeno pauzirati dostavni servis s bespilotnim letjelicama iz prilično zanimljivog razloga.

Slika nije dostupna Od narudžbe do dostave za manje od 3 minute: Googleov Wing najavio uzbudljive stvari za dostavu dronovima

Naime, nije došlo do nekakvih tehničkih ili sličnih problema, već su problem uzrokovale - ptice. Naime, gavrani u Canberri dronove smatraju prijetnjom za svoja gnijezda, a nedavno smo imale primjere i u Hrvatskoj kako se ptice ponašaju i što rade kada osjete prijetnju. U tim slučajevima u Lijepoj Našoj, vrane su napale ljude, no u Australiji gavrani napadaju - dronove.

S obzirom na to da su Australci uveli iznimno stroge mjere zbog pandemije koronavirusa, povećana je potražnja za uslugama dostave, a u slučaju Canberre, to znači da su povećane narudžbe za proizvode koje donose bespilotne letjelice.

Slika nije dostupna Znanje stiže dronovima: Pogledajte kako se dostavljaju knjige iz knjižnice u jednoj američkoj školi

One misle da je to Terminator il nešto. Samo je pitanje vremena prije nego obore jednog, komentirao je ove napade Ben Roberts koji je snimio i na YouTubeu objavio videozapis napada na bespilotnu letjelicu. Osim gavrana, dronovi su se u proteklom razdoblju našli i na udaru svraka, jastrebova i orlova.

Iz Winga su najavili da će u pomoć pozvati stručnjake za ornitologiju kako bi pronašli rješenje za ovaj problem te kako bi mogli nastaviti koristiti dronove za dostavu, a da pri tome imaju minimalan utjecaj na način života ptica na tom području. Jedan od takvih stručnjaka Neil Hermes za australske medije rekao je kako, iako su gavrani poznate kao ptice koje brane svoj teritorij, do sada nisu napadale dronove.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti