Panasonic ulaže preko 700 milijuna dolara u proizvodnju nove baterije za Teslina vozila

Panasonic je u listopadu 2021. godine predstavio bateriju formata 4680 i očekuje se da bi ona mogla pomoći Tesli da smanji troškove proizvodnje.

Branimir Vorša | 24.01.2022. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japanska kompanija Panasonic počet će proizvoditi svoju novu litij-ionsku bateriju za Teslu već od 2023. godine te planiraju ulaganje oko 705 milijuna dolara u proizvodne pogone u Japanu, izvijestio je Nikkei u ponedjeljak.

Powerpack bi mogao pomoći da električna vozila budu privlačnija za vozače tako što bi povećali domet vožnje za oko petinu, izvijestio je Nikkei, ne navodeći odakle su dobili te informacije.

Slika nije dostupna VIDEO: Finac odlučio raznijeti svoju Teslu Model S, nakon što je čuo koliko bi ga koštao popravak baterije

Proučavamo različite opcije za masovnu proizvodnju, uključujući testnu proizvodnu liniju koju uspostavljamo ove godine. Međutim, trenutno nemamo ništa za najaviti, poručili su pak iz Panasonica u u odgovoru na upit iz agencije Reuters.

Panasonic je u listopadu 2021. godine predstavio bateriju formata 4680 (46 milimetara širine i 80 milimetara visine).

Ta je baterija otprilike pet puta veća od baterija koje trenutno isporučuje Tesli, a očekuje se da pomoći američkom proizvođaču električnih vozila da smanji troškove proizvodnje.

Slika nije dostupna Tesla "na nuli": Pogledajte video kako je vozač BMW-a spasio kolegu vozača "nasukanog" usred ničega

Panasonic će proizvoditi 4680 baterija u tvornici u prefekturi Wakayama u zapadnom dijelu Japana. Proizvodit će manje od 10 gigavat sati godišnje, što je istovjetno količini za oko 150.000 vozila, priopćio je Nikkei.

Panasonic je jedini proizvođač naprednih Teslinih baterija, a time si osiguravaju poziciju ključnog Teslinog dobavljača, barem za njihove skuplje modele, čak i dok Tesla traži dobavljače baterija u Kini i drugdje.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti